Aardbevingen, vervuiling en hobby's
Correspondent Ingrid Woudwijk neemt ons mee naar haar tijd in het door aardbevingen getroffen zuidelijke gebied in Turkije.
Beste lezers,
jullie kregen waarschijnlijk al vanmiddag de indringende bijdrage van correspondent Ingrid Woudwijk in jullie email-inbox. Een kleine hiccup in het inplansysteem van Substack. Excuus!
Dat neemt niet weg dat we weer een mooie nieuwe editie van Standplaats Verweggistan hebben. Met allereerst dus de bijdrage van Ingrid Woudwijk, die voor ons beschreef hoe het was om verslag te doen in het door aardbevingen getroffen Turkije.
De omstandigheden waren fysiek en mentaal zwaar. In de stad Antakya sliep ik in de auto, het was ijskoud, er was een groot gebrek aan wc’s, geen stromend water en ook benzine was schaars. Er was amper bereik, maar ik moest wel mijn verhalen opsturen, daarvoor zocht ik tijdenlang naar internet. Foto’s versturen was al helemaal een drama.
Ook journalistiek was het een dilemma. Het getroffen gebied was zo groot, maar ik was maar in mijn eentje. Waar internationale teams met meerdere grote crews werkten, was ik chauffeur, fotograaf, vertaler, producer en schrijver in één.
Blijf je dan langer op een plek om het proces van een familie te volgen, of reis je veel rond om zo verschillende plekken en verschillende aspecten van de ramp te belichten? Ik heb mezelf ook meerdere keren afgevraagd hoe ik ooit recht zou kunnen doen aan het verdriet, omdat ik er zelf amper woorden voor kon vinden.
Ook schreef onze hoofdredacteur Hans Klis een bijdrage over het bewaken van je grenzen in je correspondentschap. Je staat namelijk altijd aan, maar je moet ervoor waken dat je zelfs je ontspanning en hobby’s veranderen in manieren om geld te verdienen.
Koester je hobby’s. Kannibaliseer ze niet. Een correspondentschap eindigt. De interesse van mediaorganisaties in bepaalde onderwerpen komt en gaat. Maar jouw behoefte aan rust, creativiteit en plezier blijft.
Daarnaast ook een interessant debat over een BBC-documentaire die de decennialange vervuiling van de olieindustrie in Irak aanstipt. Voor de wonks onder ons ;-)
Veel leesplezier weer, en tot de volgende Standplaats Verweggistan!
Groet
1. Verslag doen van de aardbevingen in Turkije
Correspondent Ingrid Woudwijk deed verslag van de aardbevingen die in februari het zuiden van Turkije en noorden van Syrie troffen. Voor ons beschreef ze wat ze er aantrof en welke journalistieke dilemma’s ze tegenkwam. ‘Ook al spreek ik prima Turks, wat zeg je tegen iemand die zijn hele familie verloren is?’
Lees hieronder: (gratis)
2. Niet alles hoeft werk te zijn
Als freelancer in het buitenland, heb je nooit genoeg werk. Maar daardoor ook misschien te weinig tijd voor rust en ontspanning. Het is ook verleidelijk om van je hobby’s werk te maken. Doe dat niet, adviseert voormalig Amerika-correspondent Hans Klis.
Lees hieronder: (gratis)
3. Hoe de olie-industrie Irak vergiftigde
Deze maand is het twintig jaar geleden dat Amerika Irak binnenviel. Hoewel de oorlog in Oekraine het nieuws bepaalt, kwamen de afgelopen weken prachtige en ingrijpende documentaires en andere terugblikken voorbij. (Zoals die van Tom Kleijn)
Wij wilden nog eens de aandacht vestigen op de BBC-documentaire: Under Poisoned Skies. Deze werd vorig jaar al uitgezonden, maar is nu weer actueel. Hierin wordt onthuld hoe westerse olie-belangen hele generaties Irakezen hebben vergiftigd.
Eind februari kwam ook een van de makers langs bij de Columbia Journalism School in New York om over de documentaire te praten. Als je niks te doen hebt dit weekend, dan loont het echt om even te gaan zitten voor Under Poisoned Skies en onderstaande nabespreking:
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
China-correspondent Eva Rammeloo: ‘Nederland lijkt me zo saai. Ik weet niet of ik nog op een redactie pas’ (Villamedia)
How Russian Journalists in Exile Are Covering the War in Ukraine (The New Yorker)
Journalistieke ogen zijn goed getrainde ogen, ook op het Afrikaanse continent (NRC)
Correspondent Eva Rammeloo vertrekt na negen jaar uit China: ‘De hoop is vervlogen’ (Trouw)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 6 april.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl