Een terugblik op 2020 vanuit Praag. En vooruitkijken: onze zes doelen voor 2021
Oorlog, moordaanslagen, massademonstraties tegen politiegeweld, verkiezingen, complottheorieën en natuurlijk COVID markeren het nieuws van 2020. Het afgelopen jaar bracht journalisten en correspondenten nieuwe risico’s en uitdagingen om hun werk te doen. Op afstand, met mondmaskers en vanuit huis werken werden de norm.
Het afgelopen jaar was volgens het CPJ, met 46 vermoorde journalisten, een van de minst bloedige jaren sinds 2001. Maar de persvrijheid lijkt meer dan ooit in gevaar te zijn, in Amerika, Europa, de Filipijnen, China, Ethiopië en zelfs in Nederland.
Toch was 2020 een jaar waarin uitmuntende Nederlandse correspondenten zoals Ana van Es, Saskia Houttuin, Eefje Rammeloo, Michiel Driebergen, Emilie van Outeren, Michael Persson, Leen Vervaeke en Mustafa Marghadi hun belangrijkste taak hebben kunnen verrichten: getuigenis afleggen. Zodat de wereld weet wat er zich voltrekt op ‘verre’ plaatsen als Minsk, Wuhan, Portland, Tigray, Nagorno-Karabach en Bergamo.
Wat kunnen jullie lezen in de laatste Standplaats Verweggistan van dit jaar?
“In de bijna acht jaar dat ik als correspondent vanuit Praag Tsjechië en Slowakije versla, was er nog nooit zo veel aandacht voor deze landen geweest”
In Standplaats Verweggistan blikt correspondent en mede-auteur van ‘Standpaats Verweggistan’, Laura Postma, terug op 2020. Hoe de pandemie haar regio - Slowakije en Tsjechië - tegelijkertijd marginaliseerde en interessant maakte voor Nederlandse redacties.
Over journalistiek en Nagorno-Karabach
Dit interview met correspondent Simon Ostrovsky (o.a. bekend van zijn verslaggeving op de Krim in 2014 voor VICE News) wilden we jullie niet onthouden. Met het Pulitzer Center praat hij over het recente conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan. De redenen waarom deze oorlog veelal onderbelicht bleef waren duidelijk: de coronacrisis en de Amerikaanse verkiezingen.
Volgens Ostrovsky moeten journalisten hier een les uit trekken. Want oorlogvoerende partijen rekenen anno 2020 op de desinteresse van de nieuwsconsument en de verdeelde focus van media. “We moeten als journalist onthouden dat het onze rol is om de kijker te informeren over wat er gebeurt. Of ze dat nu willen of niet”. (HK)
“De V van… Verhuizen!”
In de rubriek ‘ABC van de Buitenlandjournalistiek’ aandacht voor die terugkerende (fantastische) frustratie van het correspondentschap: verhuizen.
‘Verhuizen is een van dé ervaringen die bij het correspondentschap hoort. Een frontale botsing met cultuur- en taalbarrières.’
Onze plannen voor 2021
De Buitenlandredactie kan ondanks de coronacrisis terugkijken op een succesvol jaar. We gaan dat in 2021 met jullie steun overtreffen.
Onze missie is en blijft om de buitenlandjournalistiek en de positie van de freelancer in het buitenland te verbeteren. Zo gaan we dat de komende twaalf maanden doen:
met het vernieuwen van onze site De Buitenlandredactie;
de beste tweewekelijkse nieuwsbrief voor en over correspondenten te blijven maken;
samenwerken met correspondenten voor bijdrages aan onze producties;
online cursussen voor (aanstaande) correspondenten aanbieden;
het lanceren van onze eerste podcast in het najaar van 2021;
het uitbrengen van eigen e-books en andere publicaties;
samenwerken met organisaties die onze missie en visie delen.
Dit zouden we allemaal niet kunnen doen zonder de steun en het vertrouwen van onze abonnees.
Wil je ons helpen bij onze missie, en om onze doelen voor 2021 te verwezenlijken? Neem dan een abonnement op Standplaats Verweggistan. Dat kan met de knop hieronder.
En natuurlijk de beste wensen voor 2021!
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl