"Er gebeuren in het echt allerlei rare dingen, ook op ons grondgebied'
Een interview met Tim Wagemakers, presentator van de podcast Wereldmachten. Over geopolitieke belangen en de onbekendere verhalen achter het nieuws.
In de podcast ‘Wereldmachten’ duiken makers en presentatoren Tim Wagemakers en Hans Klis in de wereld van de geopolitiek. Waar zitten de grote belangen, en wat zijn de verhalen achter het dagelijkse harde (internationale) nieuws? Volgens Wagemakers is de echte wereld vaak net zo spannend als in spionagefilms, en dat maakt geopolitiek zo boeiend.
Er zijn al best veel podcasts met politiek thema, waarom was deze nodig?
“Er zijn inderdaad veel podcasts die over politiek gaan, maar vaak gaan deze over de actualiteit, het ‘harde nieuws’ dus, of draait het allemaal om één land. Maar weinig podcasts gaan over geopolitiek en over wat er achter het nieuws speelt en waar de grote belangen eigenlijk spelen.”
Wat maakt de geopolitiek zo interessant dan?
“Nou, ik kom al tijdens het maken zelf achter veel dingen. Zo hebben we onlangs een aflevering gemaakt over Interpol, en dan blijkt dat Interpol ook autoritaire regimes helpt om dissidenten op te pakken. Daar had ik eerder helemaal niet over nagedacht. De meesten van ons vinden spionagefilms heel spannend, maar er gebeuren ook in het echt allerlei rare dingen, ook op ons grondgebied. Misschien niet letterlijk zoals je dat in spionagefilms ziet, maar het is wel degelijk spannend.”
Voor wie is deze podcast, zijn dat mensen die sowieso al een grotere interesse hebben in geopolitiek?
“De zogeheten politieke junkies komen waarschijnlijk wat sneller bij ons terecht, gewoon omdat zij eerder op zoek gaan naar podcasts zoals deze. En dan wellicht nog mensen uit diplomatieke kringen. Ik gok dit een beetje, want ik weet het niet honderd procent zeker, maar ik verwacht dat dit de eerste ring van ons publiek is. Maar ik hoop natuurlijk dat anderen ons ook weten te vinden, misschien op een spontane manier.”
Weten ‘wij’ te weinig over wat er allemaal op het wereldtoneel speelt? Krijgen we dat niet mee in het dagelijkse nieuws?
“Over het algemeen zijn Nederlandse media goed in het analyseren, vind ik, maar er is vaak te weinig ruimte om het grote verhaal te vertellen. Dat zie je ook bij correspondenten. Omdat zij op een andere manier het nieuws consumeren en bovendien het nieuws in een ander land volgen, kunnen zij vaak zaken al beter duiden. Maar ook daar ontbreekt nog wel eens de tijd en ruimte om dat uitgebreid te doen.”
Jij presenteert Wereldmachten samen met Hans Klis*. Zijn twee witte mannen ons ‘even de wereld aan het uitleggen’?
“Ik denk dat wij vooral niet pretenderen dat wij de wereld aan het uitleggen zijn. Wij weten echt niet alles en zo willen we ook niet overkomen.
Is dat de reden dat jullie tot nu toe altijd een vrouw als expert hebben uitgenodigd?
Maar we moeten ons er tegelijkertijd bewust van zijn, ook in onze research naar experts die we als gast willen uitnodigen, dat je al snel automatisch bij een witte man terechtkomt. Terwijl als je even doorzoekt, je net zo’n goede, dan niet betere expert tegenkomt die vrouw is. We moeten dus goede eisen aan onszelf stellen en verder de ‘standaard mannen’ een beetje overslaan.”
(Laura Postma)