Hé correspondent! 'Big brother is watching you'
Digitale veiligheid is een must voor journalisten, ook in het buitenland
Hallo allemaal,
Datalekken, gehackte filmstudio’s en digitale bankroven. Deze nieuwsverhalen leveren correspondenten veelal mooie, sappige en spannende verhalen op over lakse beveiliging en simpele wachtwoorden. Maar uit een kleine rondvraag onder onze buitenlandse collega’s blijkt dat ze hun eigen digitale veiligheid zelf niet erg belangrijk vinden.
Dat is onterecht.
Er vallen waarschijnlijk geen miljoenen te stelen bij de freelancer in het buitenland, maar als luis in de pels ben je wel degelijk een doelwit. Voor criminelen en trollende hackers, maar ook voor overheden. Misschien heb jij als correspondent persoonlijk niks te verbergen. Maar de bronnen in je telefoon, emailgesprekken, audio- en videobestanden waarschijnlijk wel. Daar ben jij ook voor verantwoordelijk.
En vermoedelijk word je er ook niet erg blij van als je thuisadres, school van je kinderen of je BSN en creditcard-gegevens worden rondgestrooid op schimmige internetfora. Met de toenemende druk op de persvrijheid in binnen- en buitenland moeten correspondenten hier toch echt meer rekening mee houden.
Journalisten zijn steeds meer doelwit van surveillance en hacks. Vraag maar aan deze Al Jazeera-journalisten, die met behulp van Israelische spyware vermoedelijk doelwit waren van Saoedi-Arabie. Of aan de Britse Rori Donaghy, een van de journalisten die waarschijnlijk door de Verenigde Arabische Emiraten in de gaten werd gehouden.
Het gereedschap om journalisten en dissidenten te hacken wordt steeds beter, toegankelijker en goedkoper. Dus correspondenten moeten zich ook bewuster worden van de noodzaak voor digitale veiligheid.
Voor onze collega’s in bijvoorbeeld China is de surveillancestaat een feit en is niet-nadenken over cybersecurity naïef. Laura interviewde deze week FD-correspondent Anouk Eigenraam over werken in een land dat afgeschermd is door een gigantische firewall waar de overheid iedereen in de gaten kan houden.
“Het is soms frustrerend en een heel ander soort spanning of stress die het met zich mee brengt. Het is geen oorlogsgebied, de dreiging ligt onder de oppervlakte. Het is veel meer het gevoel van big brother is watching you. Je wordt er soms paranoia van, daar moet je op letten.
Als mensen beginnen te slingeren met woorden als digitale veiligheid, VPN’s, encryption is het niet gek dat het gaat duizelen in je hoofd. Je moet al zoveel in de gaten houden in je standplaats, moet je nu ook opeens leren hoe de digitale wereld in elkaar zit?
Om de correspondent een eerste stapje richting digitale veiligheid te helpen, schreef Hans deze week een korte how-to-gids met negen makkelijke tips.
Hopelijk helpen we je zo op weg om bewuster te worden van de noodzaak meer te doen dan zo nu en dan je email-wachtwoord aan te passen. Want: Better safe than sorry, voor jezelf en je bronnen.
Veel leesplezier, abonneer je en laat een reactie achter!
1. “Je bent je er altijd van bewust dat je in de gaten gehouden wordt”
Correspondent Anouk Eigenraam werkt vanachter ‘The Great Firewall’ voor Nederlandse media als het FD en BNR. Zij heeft dagelijks te maken met een staat die op grote schaal de inwoners in de gaten houdt.
“China kan in principe alles volgen, wat je doet online en in je chatverkeer als je dat niet beveiligt, meelezen in je mail. Dat wil niet zeggen dat het gebeurt, maar je weet niet wanneer het wel en niet gebeurt. Dat maakt het wat unheimisch…”
Lees ons interview met Anouk Eigenraam hier.
2. Negen tips om als correspondent online veiliger te zijn
Uit een kleine steekproef onder correspondenten blijkt dat digitale veiligheid nog altijd een ondergeschoven kindje is. Voor collega’s die in moeilijke landen als Egypte of China werken, is het hebben van een VPN en versleuteld communiceren gesneden koek. Maar elders op de wereld vergeten we kennelijk snel dat journalisten ook daar het doelwit kunnen zijn van criminele en staatshackers.
Daarom een handige eenvoudige how-to van De Buitenlandredactie om die eerste stappen richting een veiliger leven online te nemen.
Lees hier negen tips om jezelf digitaal te beveiligen.
3. Duik in de schimmige wereld van de cyberwapenwedloop
Iedereen die meer wil weten over de schimmige wereld van digitale misdaad, spionage en oorlog doet er goed aan om de boeken van Huib Modderkolk (‘Het is oorlog maar niemand die het ziet’) en Daniel Verlaan (‘Ik weet je wachtwoord’) te lezen.
Dat eerste boek laat zien hoe de wereld van ‘cyber’ onder de oppervlakte de grote gebeurtenissen beinvloedt, waar je als correspondent verslag van doet. Na het lezen van Verlaans boek durf je niet meer naief te zijn voor de persoonlijke gevolgen van hacks en datalekken.
The New York Times-journalist Nicole Perlroth maakt met haar boek ‘This Is How They Tell Me The World Ends’ dit duo van mustreads voor digitale veiligheid leken, een trilogie. Beluister hieronder een interview met de schrijfster:
Perlroth ging achter het geld aan. Perlroth dook in de schimmige markt voor zero day exploits, softwarefouten die hackers achterdeurtjes geven om schade aan te richten. Op deze niet-transparante criminele markt gaan miljoenen om, en overheden zijn hier gretige afnemers. Overheden die deze zerodays gebruiken om boeven te vangen, maar ook om te spioneren op dissidenten en journalisten.
4. Go East!
Ook Standplaats Lemberg heeft een nieuwsbrief! Correspondent Michiel Driebergen brengt je elke tweede zondag van de maand de mooiste verhalen uit Polen, Oekraïne, Wit-Rusland en Moldavië.
Abonneer je op nieuwsbrief Standplaats Lemberg als je alles wilt weten van wat er ten oosten van de Neisse gebeurt.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl