'Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd, voel je wel dat Libanon niet echt prioriteit heeft'
Over correspondent zijn in Libanon, een podcast over het Vaticaan en hoe de dood van Maradona grenzen opende.
Hallo allemaal,
Ruim een jaar in de coronacrisis, kunnen we wel stellen dat het een uitdagende tijd is geweest. Niet alleen hebben correspondenten te maken met strenge lockdown-maatregelen die hun werk bemoeilijken, maar ook met het verslaan van massale sterfgevallen. Een enorm traumatische ervaring en ook reden waarom sommige collega’s lijken te kampen met burn-out verschijnselen.
Ik moest zelf ook even slikken bij het lezen van onderstaand verslag van Jeffrey Gettleman, The New York Times-correspondent in New Delhi (ook bij The Daily). Het lezen alleen al is zwaar. Laat staan het zelf moeten verslaan.
Sickness and death are everywhere.
Dozens of houses in my neighborhood have sick people.
One of my colleagues is sick.
One of my son’s teachers is sick.
The neighbor two doors down, to the right of us: sick.
Two doors to the left: sick.
[…]
I’m sitting in my apartment waiting to catch the disease. That’s what it feels like right now in New Delhi with the world’s worst coronavirus crisis advancing around us. It is out there, I am in here, and I feel like it’s only a matter of time before I, too, get sick.
Tel naast deze traumatische gebeurtenissen de toenemende druk op de persvrijheid en het geweld tegen journalisten bij op en dan lijkt het woord ‘uitdagend’ nog mild voor de afgelopen 14 maanden.
Maar dit moeilijke jaar bevestigt nogmaals de noodzaak van de correspondent en de buitenlandjournalistiek. Zonder de beelden uit India en de gruwelijke verslagen uit Brazilië werd er niet (op zijn minst) gediscussieerd over het loslaten van vaccine-patenten of het organiseren van internationale hulp. Het werk van correspondenten draait om het afleggen van getuigenis, zoals correspondent Saskia Houttuin dit eerder deze maand zo goed omschreef in onze nieuwsbrief. Zodat de wereld niet alleen ziet, maar ook voelt en moet reageren.
In Libanon woedt er niet alleen een coronacrisis. Er is politieke en financiele onrust terwijl de armoede en het aantal toegestroomde vluchtelingen toeneemt. Het land is het middelpunt van internationale conflicten van buurlanden. Toch horen we niet zoveel over de problemen die Libanon heeft. De rampzalige explosie in de haven van Beiroet was vorig jaar wereldnieuws, maar de nasleep blijft grotendeels onzichtbaar. We spreken hier deze week over met correspondent Farah-Silvana Kanaan.
“Hoewel het niet met zoveel woorden wordt gezegd door opdrachtgevers, voel je wel dat Libanon niet echt een prioriteit heeft. Het is ook een klein land. Net zoals Nederland niet zo belangrijk is op dagelijkse basis voor de rest van de wereld”.
In deze editie van Standplaats Verweggistan ook een bijdrage van Argentinie-correspondent Peter Schouten. En tippen we de Pauscast voor vakgenoten die willen beginnen met podcasten.
Heel veel leesplezier,
Hans Klis
1. 'Libanon wordt altijd op macroniveau benaderd, maar de microverhalen zijn interessanter'
Libanon is een belangrijk land voor Europa en de regio. Het speelt een grote rol in de vluchtelingencrisis, de burgeroorlog in Syrië, het Israëlisch-Palestijnse conflict en de nieuwe strijd om fossiele brandstoffen in de Middellandse Zee. Toch zien we het land niet zo vaak terug in het nieuws. We spraken hierover met Libanon-correspondent Farah-Silvana Kanaan. Zij werkt voor Bureau Buitenland maar ook Middle East Eye en The New Arab.
Libanezen op TikTok doen dezelfde dansjes als in Nederland, op Clubhouse wordt er serieus gedebatteerd én geflirt en op Twitter maken ze ook politici belachelijk en delen ze vaak dezelfde memes. En in het dagelijkse leven willen we ook stiekem allemaal hetzelfde. Alleen moeten mensen in Libanon er harder voor vechten.
Lees: 'Libanon wordt altijd op macroniveau benaderd, maar de microverhalen zijn interessanter'
2. Leer podcasten!
Een beetje reclame voor onze goede vrienden van het Podcastnetwerk. Zij hebben hun cursussen om te leren podcasten, vernieuwd.
Vanaf 11 mei beginnen de online basiscursussen (met onder andere De Val van Srebrenica maker Misha Melita!) die je helpen met opnemen, monteren en je eigen podcast publiceren. Check it out!
3. ABC van de buitenlandjournalistiek
In onze 26-delige rubriek over het correspondentenbestaan aandacht voor…
De S van Sport
Peter Schouten schreef over de dood van Diego Maradona en hoe dit grote sportverhaal de door corona gesloten grenzen van Argentinie even op een klein kiertje zette voor correspondenten:
Lees: De kroniek van een aangekondigde dood: zeg maar dag tegen Diego
4. Een ‘zalige’ correspondentenpodcast
De paus, het Vaticaan en het Rooms-Katholieke geloof is niet ieders ‘cup of tea’. Toch willen we deze nieuwe podcast van Italië-en Vaticaanstad-correspondent Andrea Vreede en presentator Wilfred Kemp onder de aandacht brengen.
Net zoals ‘De Val van Srebrenica’ laat deze productie zien hoe correspondenten hun gigantische know-how en expertise kunnen inzetten - voorbij de benauwende formats van korte vorkjes op de radio, 2 minuten stand-ups voor televisie en de haastige actuele nieuwsberichtjes in de krant.
Luister zelf maar eens naar de eerste aflevering:
Binnenkort vind je op onze Substack en op onze site een uitgebreid interview met Andrea Vreede over de Pauscast en waarom podcasts een belangrijke onderdeel zijn voor de toekomst van ons vakgebied.
Uiteraard linken we naar het stuk in een volgende nieuwsbrief, maar we willen vanaf mei iets vaker extra maar losstaande verhalen en artikelen brengen op Substack.
—>Dat betekent: meer exclusieve content voor betalende abonnees, maar ook meer producties die door iedereen te lezen, bekijken of beluisteren zijn!
Na onze publicatie van het interview met NOS-correspondent Judith van de Hulsbeek barstte hier op Substack en op Twitter een discussie los over vrouwen en het correspondentschap. We houden die gesprekken en reactie graag gaande. Wil je ook iets kwijt, reageer dan in onze follow-up achter deze link!
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl