'Ineens heeft iedereen weer de weg naar Duitsland gevonden'
De Buitenlandredactie sprak met Derk Marseille van Duitslandnieuws over het gebrek aan interesse van Nederlandse media in Duitsland en het combineren van ondernemerschap en journalistiek.
Samen met zijn partner Bertus Bouwman brengt Derk Marseille nieuws uit en over Duitsland op de door hun opgerichte website Duitslandnieuws.nl.
Volgens Marseille is er in Nederland weinig interesse van het ‘grote publiek’ voor Duitsland. Hij ziet de oplossing in commerciëler denken en het op die manier bedienen van een kleinere doelgroep.
De landelijke verkiezingen in Duitsland zijn op 26 september. Je zult het nu dus wel erg druk hebben?
“Het is zoals gewoonlijk allemaal weer erg veel op het laatste moment. Ineens heeft iedereen in Nederland de weg naar Duitsland weer gevonden. Dat is een teken van ‘hyperigheid’: even de verkiezingen doen, even een podcast, en dan weer weg. Het toont het gebrek aan strategie wat betreft de buitenlandverslaggeving over Duitsland.”
Waar ligt het probleem dan volgens jou?
“Laat ik voorop stellen dat ik geen kritiek heb op journalisten of correspondenten persoonlijk. Mijn kritiek uit zich vooral op uitgevers en bazen van mediabedrijven in Nederland. Er is daar geen beeld of visie op wat er mogelijk is, ze kunnen niet inschatten wat de mogelijkheden zijn wat betreft Duitsland. Het is de grootste handelspartner van Nederland, achter elke euro zit een verhaal. Daar moet je achter komen en je vervolgens afvragen: hoe gaan we dit aanpakken?”
Waarom worden deze afwegingen dan niet gemaakt?
“Dat komt ook omdat de interesse van het grote publiek er niet is. Het emotionele haakje is er niet zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij de Verenigde Staten. Dat is er van nature, dat is er historisch en cultureel: we spreken de Engelse taal en zijn opgegroeid met films uit Hollywood. Bovendien is er veel meer drama en entertainment rondom de Amerikaanse verkiezingen. Dat is aantrekkelijker om verslag van te doen dan de verkiezingen in Duitsland.”
Jullie bedienen met jullie website een kleinere doelgroep, is dat de oplossing?
“Het internet geeft je de mogelijkheden om een specifiekere doelgroep te bedienen. En dat laat zich prima financieren. Wij hebben geen groot mediahuis of uitgeverij achter ons staan. Maar wij doen wel aan branded content. Dat is commercieel werk ja. Maar waarom zou die commerciële kant niet interessant kunnen zijn?”
Maar kun je dan nog wel de verhalen maken die je wilt?
“Er zijn sommige verhalen die ik niet kan maken, dat klopt. Ben ik dan ondernemer, in plaats van journalist? Ik denk dat het altijd een belangenafweging is die je moet maken. In die zin is ons eigen succes soms een nadeel. Veel mensen willen branded content, dus dat doen we bijna alleen maar. Dat is onze nog onopgeloste uitdaging. Hoe combineren we dat met de andere andere verhalen die we willen maken. Die balans die hebben wij nog niet gevonden.”
Zou de journalistiek van commerciëler moeten gaan denken?
“Het correspondentschap is geen eindstation. Correspondenten beginnen bijna nooit iets nieuws of staan open voor iets nieuws. In bedrijven is het heel normaal dat je cursussen volgt en je blijft ontwikkelen, maar in de journalistiek gebeurt dat niet of nauwelijks. En nogmaals, dat is geen kritiek op de journalisten zelf, dit hebben de uitgeverijen elkaar aangedaan. Zij hebben zichzelf uitgehold en er is een gebrek aan visie, waarom doe je iets, waar haal je voldoening uit?”
“Ik ben langzaam ontwaakt door mijn ondernemerschap in Berlijn. Je kunt de industrie niet in je eentje redden. Maar ik kan wel adviseren: kies je eigen onderwerp, ga je eigen community bouwen, wees hongerig naar kennis en vind een manier om telkens bij te blijven leren. Dan bedien je misschien maar een klein publiek, via een nieuwsbrief of Facebook. Maar die zijn wel bereid om ervoor te betalen.” (LP)