Onzeker bestaan speelt correspondenten ook tegen elkaar uit
Correspondenten moeten meer samenwerken, maar hun kwetsbare positie in de arbeidsmarkt werkt het tegenovergestelde in de hand.
Hallo allemaal,
Naar aanleiding van het betoog ‘'Je wilt niet die 'lastige' correspondent zijn’, kregen wij veel reacties. Via social media en persoonlijke berichten lieten freelance correspondenten weten zich te herkennen in het door ons geschetste beeld van onzekerheid. Sommige collega’s kwamen zelfs met praktijkvoorbeelden. Bijvoorbeeld over de moeite die ze hebben bij het onderhandelen van slechts een paar extra euro’s per maand. Dat gebeurt noodgedwongen omdat ze te maken hebben met sterk stijgende prijzen in hun standplaats. Dat zijn toch best schrijnende verhalen.
Gelukkig horen wij ook geluiden, onder andere bij de NVJ, dat de kwetsbare situatie van freelancers in het buitenland meer aandacht zal gaan krijgen bij aanstaande onderhandelingen met uitgevers.
Dat is goed nieuws. Want zoals Hans Klis betoogt in deze nieuwsbrief zorgt de onzekerheid van het freelancen in het buitenland ook dat er een toxisch klimaat gecreeerd kan worden in standplaatsen. Situaties die voorkomen dat correspondenten samenwerken, en die ze tegen elkaar uitspeelt.
Terwijl in samenwerken juist de grote kracht voor de correspondent ligt, vindt Frank Elbers. Vanuit Roemenie laat hij weten dat nieuwe correspondenten juist samen op moeten trekken om het onderste uit de kan te halen. Daarnaast: ‘het voorkomt isolatie’ in het eenzame bestaan van een freelancer in het buitenland.
Veel leesplezier,
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Financiële onzekerheid speelt correspondenten tegen elkaar uit
Correspondenten worden teveel tegen elkaar uitgespeeld, betoogt Hans Klis. Het gebrek aan (financiële) zekerheid voorkomt samenwerkingen en een gezond ondernemersklimaat in het buitenland.
Lees het artikel hieronder na de klik (gratis):
2. Dé tip voor beginnende correspondenten van… Frank Elbers
Waar begin je als je correspondent wilt worden? Of als je net je koffers hebt uitgepakt in je nieuwe standplaats? De Buitenlandredactie vraagt correspondenten om hun gouden tips.
Deze week de tip van Roemenie-correspondent Frank Elbers: ‘de S van samenwerken’
Lees het artikel hieronder na de klik (gratis):
Wie correspondent wil worden, leert eerst het ABC van de buitenlandjournalistiek
Hoe ziet het leven van een correspondent eruit? Welke uitdagingen, irritaties en lichtpuntjes heeft het bestaan als freelancer in het buitenland? Lees het in ons eerste eigen ebook: ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’
Bestel nu jouw exemplaar van ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’:
3. De strijd om abortus in de VS, is een strijd om democratie
In januari sprak Hans Klis met Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen over de strijd om democratie in haar standplaats. Het is een gesprekje dat met de ontwikkelingen rondom abortus in de VS weer actueel is. Het Hooggerechtshof draait mogelijk dit jaar nog de klok vijftig jaar terug als het gaat om de reproductierechten van vrouwen.
Van Houwelingen schreef al eerder uitgebreid over de centrale rol van abortus in de afbrokkeling van het vertrouwen in de Amerikaanse rechtstaat. In haar boek ‘Dit is Amerika: Over status, macht en sekse in Trumps macholand’ onderzoekt zij de rol van en positie die vrouwen in de Amerikaanse politiek hebben.
Luister hier onze Wereldmachten-aflevering terug van eerder dit jaar:
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
Olaf Koens: ‘Ik kwam klappertandend aan en maakte allerlei beginnersfouten’ (Villamedia)
Olaf Koens is een van de beste correspondenten die Nederland rijk is. Dus het loont om naar zijn tips en trucs te luisteren. Hij geeft er een paar weg in aanloop van het Festival van de Journalistiek. Een ervan is: 'Leer een taal, of twee. Dat gaat sneller als je jong bent. Je kunt altijd nog leren podcasts maken of administratie voeren. Een taal leren is een stuk lastiger als je, net als ik, 36 bent. Als ik nu jong was, zou ik Turks leren. In Turkije gebeurt veel, waardoor je er veel aan hebt.
In het kort:
Amerikacorrespondent Erik Mouthaan over leven en werk in de ‘veeleisendste machine ter wereld’ (de Volkskrant)
Russian troops held me captive at gunpoint for two weeks in Ukraine. Here’s what I learned (Breaking Defense)
Oorlog in Oekraïne | Berichten uit Dnipro & de Donbas (Standplaats Lemberg)
The Rise and Fall of the Star White House Reporter (Politico)
IN THE DARK - Seven years, 60 countries, 935 internet shutdowns: How authoritarian regimes found an off switch for dissent (Rest of the World)
Wat Russische kinderen op school leren over de oorlog in Oekraïne (NRC)
Haiti: Covering a chaotic nation, with deadly consequences (Columbia Journalism Review)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 19 mei.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl