Soms ben jij als correspondent de 'zwakste schakel' in een oorlogssituatie
Deze week Fleur de Weerd over samenwerken in een oorlog, en een interview met conflictverslaggever Daphne Wesdorp (25).
Ha allemaal,
Een mooie nieuwsbrief deze week, met bijdragen van Turkije-correspondent Ingrid Woudwijk en rondreizend conflictverslaggever Fleur de Weerd. Beide in het teken van de oorlog in Oekraïne, die nu alweer bijna een jaar gaande is.
Toen het conflict honderd dagen oud was, vroegen we correspondent Michiel Driebergen al om terug te blikken. Een veel complexer conflict dan oost en west, schreef hij toen al. En het bleek ook een hele lelijke oorlog te zijn met mensenrechtenschendingen en heel veel slachtoffers onder burgers en journalisten.
Volgens de laatste cijfers van het Committee to Protect Journalists stierven er al zeker 15 journalisten in Oekraïne. Een aanzienlijk deel van de slachtoffers in 2022 vielen (67 in totaal).
Werken in Oekraïne is zwaar, gevaarlijk en moeilijk. Ingrid Woudwijk interviewde deze week voor ons Daphne Wesdorp die voor het Nederlands Dagblad de oorlog verslaat. Over haar relatieve jonge leeftijd, 25 jaar, maar ook hoe zij werkt en voor haar veiligheid zorgt. Fleur de Weerd schreef een bijdrage over hoe je veilig samenwerkt met anderen in een oorlogssituatie. En dat dit soms betekent dat jij degene bent die ervoor zorgt, dat jullie niet even dat ene straatje induiken, of het roekeloos het luchtalarm negeren.
We wensen jullie veel leesplezier met deze mooie editie van Standplaats Verweggistan, en tot snel!
Hans & Laura
1. ‘Soms voelt het alsof ik me moet verantwoorden voor mijn leeftijd’
Daphne Wesdorp (25) verslaat de oorlog in Oekraïne voor het Nederlands Dagblad. Ingrid Woudwijk sprak met haar over Wesdorps’ ervaringen met het werken in oorlogsgebied.
Lees hieronder het stuk: (gratis)
2. Het ABC van de Buitenlandjournalistiek: de Z van Zwakste Schakel
Een belangrijke regel voor een groep journalisten in oorlogsgebied, legt correspondent Fleur de Weerd uit, is dat iedereen luistert naar degene die iets niet wil doen. Niet naar het front gaan, die specifieke straat inlopen, of nog even blijven hangen bij een checkpoint.
Voor een schrijvend journalist is het makkelijker om nee te zeggen - om de ‘zwakste schakel’ te zijn - dan voor een fotograaf, merkte De Weerd in Oekraïne. Zij schreef hierover een mooie bijdrage in onze ABC-reeks.
Lees hieronder het stuk: (paywall)
3. Uit den ouden doosch: werken voor internationale media
Januari is soms een karige maand voor de freelancer in het buitenland. Je start weer op, en de vrije dagen van december laten zich in de cashflow duidelijk voelen. Jij kan dus wel een extra opdrachtgever of drie gebruiken.
Laura Postma schreef twee jaar geleden een handige gids om te werken voor internationale media. Hier is namelijk nog heel veel ruimte om te groeien als freelancer. Lees haar handige tips, hieronder na de klik.
Lees hieronder het stuk: (gratis)
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Onze man in Senegal, Joost Bastmeijer, zit nog even in de Achterhoek (Villamedia)
Cyberaanvallen op journalisten: van digitaal kattenkwaad tot doelgerichte acties (SVDJ)
Fox News Correspondent Says Voices Of His Young Daughters Saved Him In Ukraine Blast (Yahoo News)
Thomas Erdbrink doet verslag uit het vergeten land Afghanistan (Mare)
Peter Grose, Veteran Foreign Correspondent, Dies at 88 (The New York Times)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 16 februari.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl