Zo vertel je verhalen over oorlog (in Oekraïne)
In deze editie van Standplaats Verweggistan, laten correspondenten in Oekraïne zien hoe zij verhalen vertellen over de oorlog.
Hallo allemaal,
Hoe vertel je na ruim een jaar nog verhalen over de oorlog in Oekraïne? Hoe zorg je ervoor dat de nieuwsconsument op de bank of aan de ontbijttafel nog geraakt wordt door een langslepend conflict?
Die vraag legden we drie maanden na het begin van de Russische invasie van Oekraïne al voor aan correspondent Michiel Driebergen. Inmiddels zijn we alweer een jaar verder en is er nog altijd geen einde in zicht voor het conflict.
Voor deze editie van Standplaats Verweggistan vroegen we Driebergen dit keer om uit te leggen hoe je omgaat met de lokale bevolking bij het maken van oorlogsverhalen. De basisprincipes van verslaggeving ter plekke, zeg maar. Die is rechttoe rechtaan: ‘geef je je vertellers ruim baan’, ‘doe wat je belooft’ en verberg je emoties niet.
Dat zijn ook de principes die we terugzien in de Britse documentaire ‘Het lichaam in het bos’, die 26 april te zien is op NPO2. Hierin gaat correspondent Bel Trew op zoek naar de identiteit van een dode tiener die zij aantreft in een bos bij Kyiv. Haar zoektocht onthult een verborgen tragedie in Oekraïne: veel mensen die hun geliefden verliezen, zullen ze nooit kunnen begraven.
Misschien niet de vrolijkste noot om op te eindigen, maar de documentaire is zeker de moeite waard om te kijken.
Veel leesplezier met deze nieuwe Standplaats Verweggistan.
Hans
1. Hoe ga je om met locals in oorlogsgebieden?
Als je in de oorlog aan het werk bent, schrijft correspondent Michiel Driebergen, gaat het meer om de ontmoeting dan het interview.
Voor deze editie van Standplaats Verweggistan schreef Driebergen over hoe hij de mensen benadert die figureren in zijn verhalen over Oekraïne.
Lees hieronder het artikel: (gratis)
2. Waar staat China?
Op 23 mei presenteert Hans Klis, de tweede aflevering van Buiten Beeld: De Wereld Achter Het Nieuws in de Rode Hoed. Daar spreekt hij met journalisten en experts over China:
Hoe is het om als Westerse journalist anno 2023 in China te werken?
Krijgen we in Nederland het juiste beeld door van wat er zich in deze nieuwe supermacht afspeelt?
Wat wil Xi Jinping?
Kunnen en willen Washington, Brussel en Beijing nog samenwerken op de belangrijkste dossiers zoals handel, Oekraïne en klimaatverandering?
Gasten zijn onder andere: (voormalig) China-correspondent Eefje Rammeloo.
Dinsdag 23 maart om 20.00 uur: Waar staat China?
3. Recensie: The Body In The Woods
De Britse journalist Bel Trew vindt in april 2022 een dood lichaam in een bos nabij de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Hoewel deze jongen niet het enige slachtoffer is dat zij in die chaotische beginperiode van de oorlog tegenkomt, blijft deze tiener rondspoken in haar hoofd. In de documentaire The Body In The Woods, die op 26 april bij NPO2 te zien is, probeert Trew te achterhalen wie deze jongen is. Voor Standplaats Verweggistan schreef Hans Klis een recensie.
Lees hieronder de recensie: (gratis)
Wie correspondent wil worden, leert eerst het ABC van de buitenlandjournalistiek
In ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’ geven vijftien (voormalige) correspondenten hun unieke inzichten in het correspondentschap: van de 'A van Avontuur' tot de 'Z van Zzp'en'.
Aan de hand van ervaringen van o.a. Fernande van Tets (France24), Niels Posthumus (Trouw), Saskia Houttuin (NOS) en Michiel Driebergen (Trouw/Radio1) leer je alles over het leven en werken in het buitenland.
Hier vind je ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’:
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Het tv-nieuws in Oekraïne krijgt kritiek: ‘Je ziet de realiteit van de oorlog niet’ (de Volkskrant)
Local journalists covering shootings share their pain on air (The Washington Post)
Reporting isn’t espionage — but throughout history, journalists have been accused of being spies (Nieman Lab)
Senegal heeft een haat-liefde verhouding met de Nederlandse ui (NOS)
‘Our Own Guys Are Shelling Us’: How Russian Propaganda Plagues Ukraine (The New York Times)
Vanuit het zonnige Tbilisi denk ik aan Evan in zijn Russische cel (Trouw)
Ping On Hong Kong’s unrelenting independent press (Columbia Journalism Review)
Oud-China-correspondent Volkskrant geïntimideerd en bedreigd (NOS)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 11 mei.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl