Correspondenten keren in Moskou terug naar een 'upside down' wereld
Over werken in Rusland, Israël en de Palestijnse gebieden en een handige tip van een van de beste interviewers in Amerika.
Hallo allemaal,
Wat een jaar is het al geweest zeg. Het is waanzinnig om te bedenken dat de Russische invasie van Oekraïne alweer 120 dagen oud is. Zolang zelfs dat eerder uit Moskou vertrokken correspondenten, zoals Iris de Graaf, inmiddels weer zijn teruggekeerd.
“De eerste indruk is toch alsof je in een parallele werkelijkheid terechtkomt”, beschrijft De Graaf in podcast De Dag haar terugkeer. “Alsof je in een upside down wereld stapt. Wat me direct opviel is dat het patriottisme overal is toegenomen, dat alles in het teken staat van die speciale militaire operatie. Zoals ik dat hier moet noemen”.
Want dezelfde strenge regels voor buitenlandse journalisten, die na de invasie van kracht gingen om ze de mond te snoeren, gelden nog steeds. “Het voelt alsof ik vooral bezig ben met oppassen en ‘aan’ sta. Als een soort fight-or-flight. Niet heel fijn.”
Correspondenten in Rusland moeten op hun woorden letten, want als zij volgens de Russische overheid ‘desinformatie’ (oftewel de feiten) over de oorlog in Oekraïne verspreiden, riskeren ze tot wel vijftien jaar celstraf.
In een plek als Israël kun je als buitenlandse journalist gelukkig wel je werk doen, het grootste deel van de tijd. Daar heb je vooral te maken met de felle kritiek van lezers, luisteraars en kijkers. Omdat Ties Brock vertrekt als NOS-correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden, interviewde Laura Postma een van zijn voorgangers, Guus Valk, over hoe het eigenlijk is om te werken in een land 'waar je het nooit goed kan doen.'
Omdat we van lezers hoorden dat ze veel hadden aan de praktische tips en inkijkjes van onze ‘ABC van de Buitenlandjournalistiek’-rubriek, blazen we die in de volgende nieuwsbrieven nieuw leven in. Om de honger naar tips & trucs te stillen, beginnen we in deze editie ook met een nieuwe rubriek: ‘De trukendoos van de correspondent’. Laat in de comments weten wat jullie ervan vinden!
En een dienstmededeling: in juli en augustus gaat de nieuwsbrief met vakantie, maar voor de betalende abonnees zullen we wekelijks interviews, recensies, rubrieken en artikelen blijven plaatsen. De wereld draait door - met een oorlog aan de grens van Europa en alle daar bijhorende problemen. Dus ook bij ons bestaat komkommertijd niet meer :-) Mocht het de komende weken regenen of te warm zijn buiten, bezoek dan in alle verkoeling en droogte eens onze substack-homepagina of ons Twitter-account.
We wensen jullie veel leesplezier en een fijne zomer!
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Correspondent gezocht voor een beladen land
Als correspondent in Israël en de Palestijnse gebieden kan je het ‘nooit goed doen’. Degene die Ties Brock opvolgt als nieuwe NOS-correspondent moet dus stevig in hun schoenen staan.
Laura Postma interviewde daarom Guus Valk, tussen 2008 en 2011 schrijvend correspondent in de regio en tegenwoordig chef van de politieke redactie bij NRC. “Het is niet altijd makkelijk om kritiek van je af te zetten, dat geef ik toe. Je wordt soms echt heftig aangevallen.”
Lees het interview hieronder (gratis):
2. De trukendoos van de correspondent: interviewen
In deze eerste aflevering van ‘de trukendoos van de correspondent’ schrijft Hans Klis over het advies van journalist Robert Caro om beter te interviewen. Of eigenlijk, hoe je als correspondent zo lang mogelijk je mond kunt houden. ‘SU’!
Lees hieronder verder (gratis):
3. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
‘Bolsonaro’s fingerprints are all over this’: how president’s war on Amazon played part in double killing (The Guardian)
De moord op de Britse journalist Dom Phillips en Braziliaanse inheemse volkerenexpert Bruno Pereira in de Amazone had misschien niet plaatsgevonden in een wereld waar Jair Bolsonaro niet tot president was verkozen in 2018. In dit artikel beschrijft The Guardian hoe zijn overheidsbeleid, dat de winst van bedrijven boven het behoud van het Amazone-regenwoud stelt, leidde tot de tragische dood van deze twee mannen.
Als fotograaf in Oekraïne: ‘De plek waar we vandaag waren, is twee uur geleden gebombardeerd’ (de Volkskrant)
Fotograaf Daniel Rosenthal is samen met voormalig Rusland-correspondent Tom Vennink in Oekraïne voor de Volkskrant. Hij vertelt hoe zij veilig blijven terwijl ze reizen door de Donetsk-regio, waar momenteel het zwaarst gevochten wordt. “Met apps kun je zien waar het front is en waar er bombardementen hebben plaatsgevonden. We kijken naar de briefings van het Oekraïense leger en houden nieuwsbronnen in de gaten. En onze fixer en Tom hebben zelf bronnen. Alles bij elkaar levert dat een beeld op, op basis daarvan maken we inschattingen.”
Jonge fotografen verruilen de digitale camera voor oude analoge modellen, ziet The Guardian. Een coronahype of grotere trend? “Als je foto’s met je telefoon maakt, ben je losgekoppeld van wat je aan het doen bent - je kunt blijven fotograferen, manipuleren, totdat je tevreden bent met het beeld. Met film heb je maar één shot. Je fotografeert en daarna hoop je dat het gelukt is.”
De Perstribune met Tim de Wit (Radio 1)
Met de publicatie van zijn boek Wankel Koninkrijk is voormalig VK-correspondent Tim de Wit volop in het nieuws. Ook omdat hij samen met Bureau Buitenland een week geleden de felbegeerde Zilveren Reismicrofoon won. Bij de Perstribune praat hij over zijn carrière, en iets waar veel correspondenten mee worstelen: bewijsdrang.
Tot slot…
… op 11 juni 1963 protesteerde een boeddhistische monnik tegen de Zuid-Vietnamese overheid door zichzelf in brand te steken. AP-fotograaf Malcolm Browne was erbij en legde het dodelijke protest vast. Collega Patrick Witty sprak hem in 2011 en maakte onderstaande thread over de geschiedenis van dit iconische beeld.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 1 september.
De nieuwsbrief gaat even op vakantie, maar we blijven in juli en augustus wel bijdragen publiceren op Substack voor onze betalende abonnees. Niks missen? Neem dan een abonnement!
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl