'Meer dan honderd dagen na de invasie Oekraïne zijn er nog steeds verhalen te vertellen'
Correspondent Michiel Driebergen blikt terug op meer dan 100 dagen oorlog, en een bijzonder kijkje naar de allereerste oorlogsverslaggever in de moderne geschiedenis.
Hallo allemaal,
Oorlog en conflict. Daar lijkt het buitenlandse nieuws de afgelopen maanden uit te bestaan. Geen wonder dus dat wij in Standplaats Verweggistan de journalistiek die hierbij hoort de afgelopen tijd veel aandacht hebben geven.
Deze week zijn we erg blij om jullie de bijdrage van Oekraïne-correspondent Michiel Driebergen te laten lezen. Hij blikt terug op de inmiddels al meer dan honderd dagen durende nieuwe oorlog in het land, wat het met hem gedaan heeft als journalist en of je nog wel nieuwe verhalen kunt vertellen na zoveel leed en verwoesting.
Om het een beetje luchtig te houden, recenseerde Hans Klis het stripalbum ‘De Blauwbloezen’ waarin de vader van de moderne oorlogscorrespondent een hoofdrol speelt: William Howard Russell. Het is gelukkig wat lichtere - maar niet minder actuele - kost dan het cynische en zure naslagwerk ‘Pleisters op de Ogen’, dat we in onze vorige nieuwsbrief besproken.
We wensen jullie veel leesplezier,
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Meer dan honderd dagen oorlog
“We moeten echt weten wat zich in Oekraïne afspeelt”, antwoordde correspondent Michiel Driebergen in november 2021 op onze vraag of er niet meer correspondenten nodig waren in het land. “Als we dat niet doen zijn we verkeerd bezig. Want dat komt straks als een soort stormram op ons af en dan weten we niet wat ons overkomt”.
Die stormram kwam er. In de vorm van een Russische invasie. Het maakte van Driebergen opeens een oorlogscorrespondent. Het land waar hij al jaren zo graag verhalen maakte, is bijna onherkenbaar veranderd.
We vroegen Driebergen daarom een bijdrage te schrijven over hoe hij de meer dan honderd dagen oorlog heeft beleefd en wat het met hem heeft gedaan als journalist.
Lees hieronder het stuk van Michiel Driebergen (gratis):
2. De verstripte oorlogscorrespondent
Onze eigen Hans Klis is naast ex-correspondent, ook een fervent stripboekenverzamelaar. Daarom was hij blij verrast om te zien dat een van de grootste oorlogscorrespondenten in de geschiedenis, William Howard Russell, een hoofdrol speelt in de langlopende reeks ‘De Blauwbloezen’.
Wat opvalt is dat de makers van ‘De oorlogscorrespondent’ goed hun huiswerk hebben gedaan om Russell te portretteren.
Lees hieronder zijn recensie hieronder (gratis):
Wie correspondent wil worden, leert eerst het ABC van de buitenlandjournalistiek
Hoe ziet het leven van een correspondent eruit? Welke uitdagingen, irritaties en lichtpuntjes heeft het bestaan als freelancer in het buitenland? Lees het in ons eerste eigen ebook: ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’
Bestel nu jouw exemplaar van ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’:
3. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
It’s Been 50 Years. I Am Not ‘Napalm Girl’ Anymore (The New York Times)
Vijftig jaar nadat zij op de foto wordt gezet als het ‘Napalm-meisje', waarschuwt Kim Phuc Phan Thi enerzijds voor het dehumaniseren van mensen op foto’s. Anderzijds pleit ze juist voor het laten zien van de gevolgen van verschrikkelijke gebeurtenissen, zoals de schietpartij in Texas.Woodward and Bernstein thought Nixon defined corruption. Then came Trump (The Washington Post)
De twee legendarische journalisten dachten dat het na Richard Nixon niet erger kon met corruptie in het Witte Huis. Ze hadden het goed mis.
Remember, journalists, to take care of yourselves (Poynter)
Oorlog, schietpartijen, ongelukken of natuurrampen - als verslaggever loop je ook het risico getraumatiseerd te worden door datgene dat je verslaat. Poynter sprak met journalisten die dit meemaakten.
Kysia Hekster en Michiel Driebergen over hun werk als 'oorlogscorrespondent': 'Het is nooit iets waar je naar op zoek gaat' (Europa draait door)
En bekijk ook dit draadje over de vele verschillende versies van de bekende foto van ‘tankman’ tijdens de protesten op het Tiananmen-plein op 5 juni 1989.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 23 juni.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl