Klimaatverandering komt voor ons allemaal, ook de correspondent
In deze nieuwsbrief een bijdrage van Jenne Jan Holtland, een interviewtip en een project rondom klimaatverandering.
We benadrukken bij De Buitenlandredactie maar wat graag ‘dat het buitenlandse nieuws van vandaag, het Nederlandse nieuws is van morgen’. COVID, de Russische oorlog in Oekraïne en alle daaruitvolgende crises bevestigden de afgelopen tijd (jammergenoeg) ons mantra.
De gevolgen van klimaatverandering stormen ook gestaag op ons af. In de ‘global south’ zien we al duidelijk wat voor crises ‘ons’ in het ‘noorden’ te wachten staan: overstromingen, dodelijke hittegolven, opgedroogde rivieren en meren, uitstervende diersoorten, door het klimaat gedreven lokale conflicten en heel veel menselijk leed.
In februari luidde Joost Bastmeijer, Afrika-correspondent voor de Volkskrant, bij ons al de noodklok hierover. Want in zijn continent ligt de frontlinie van klimaatverandering:
De impact van klimaatverandering mag hier in Kenia dan duidelijk zichtbaar zijn, het is niet makkelijk om verhalen over die negatieve gevolgen aan Nederlandse media te slijten. Als er geen ‘Nederlandse haak’ is om het verhaal ‘aan op te hangen’, worden pitches al snel afgeschoten.
En dat terwijl die link met Nederland, Europa of ‘het globale noorden’ eigenlijk heel evident is. Niet alleen laten verhalen over kusterosie en extreem weer goed zien wat Nederland mogelijk nog te wachten staat, ook is er een duidelijke link tussen de CO2-uitstoot van onder meer Nederland en de gevolgen elders ter wereld. Dankzij die uitstoot moeten Afrikanen namelijk (als eersten) op de blaren zitten.
In augustus werd pijnlijk duidelijk dat de frontlinie van klimaatverandering ook dwars door Pakistan snijdt. Meer dan tweederde van het land kwam onder water te staan, terwijl het land ook kampt met temperaturen van boven de 50 graden Celsius.
Klimaatverandering heeft niet alleen invloed op wat voor nieuws we in de toekomst kunnen verwachten uit het buitenland. Maar ook hoe correspondenten te werk zullen gaan in onwerkelijke omstandigheden. Als het te heet is om in de Sahel verslag te doen, hoe weten we dan wat zich daar afspeelt bij de mensen die de hitte niet kunnen ontvluchten?
Om hier meer zicht op te krijgen, beginnen we met ingang van deze editie van Standplaats Verweggistan met een onderzoeksproject naar ‘de correspondent in 2050’. Lees daar verderop in deze nieuwsbrief meer over.
We wensen jullie veel leesplezier!
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Hoe verandert klimaatverandering de buitenlandjournalistiek?
De komende maanden duikt De Buitenlandredactie op de vraag: hoe gaat het correspondentschap in 2050 eruitzien? En hoe kunnen we ons hier op voorbereiden?
Lees hieronder meer over onze plannen: (gratis)
2. De correspondent als antropoloog
Correspondenten vind je meestal in de grote steden: New York, Londen, Rio de Janeiro, Nairobi of Beijing. Om de logische reden dat daar heel veel nieuws te halen valt. Volkskrant-correspondent Jenne Jan Holtland pleit er juist voor om zo veel mogelijk in de periferie verhalen te maken.
Lees hieronder het stuk van Jenne Jan Holtland: (gratis)
3. De trukendoos van de correspondent: interviewen #2
In deze rubriek verzamelen we allerhande tips en trucs van bekende journalisten ter inspiratie of om je eigen vaardigheden aan te scherpen. Vandaag: Cal Fussman
Lees hieronder verder: (gratis)
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Correspondenten over het overlijden van Queen Elizabeth (Met het Oog op Morgen)
Tim Page, Gonzo Photographer of the Vietnam War, Is Dead at 78 (The New York Times)
Hoe freelance-journalisten opboksen tegen het krantenduopolie (NRC)
A Nefarious and Hidden Threat to Journalists Rises (Columbia Journalism Review)
In 2022, journalist killings continue unabated in Mexico amid a climate of impunity (CPJ)
Tot slot…
…hopelijk kunnen de Nederlandse correspondenten elkaar af en toe afwisselen bij de rij voor Westminister Hall..
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 29 september.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl