'Moeilijke' landen als Iran en remigreren als correspondent
Over werken in Iran, Argentinië en Suriname. De uitdagingen van het correspondentenbestaan.
Hallo allemaal,
Een volle nieuwsbrief, voor een drukke nieuwsperiode. Van Huis ten Bosch tot Teheran, Beijing, Suriname en Buenos Aires - er is genoeg om over te schrijven, maken en praten.
In Buenos Aires deed correspondent Peter Schouten verslag van een demonstratie van lokale journalisten tegen de inperkingen van de persvrijheid. Hij schreef voor ons een prachtige reportage, hieronder te vinden.
Vanwege het Iran-Israëlconflict dook ik onze oude interviews met voormalig correspondent Thomas Erdbrink op, nog altijd actueel en relevant voor journalisten die (willen) werken in ‘moeilijke’ landen.
Myrthe van den Tweel interviewde onderzoeksjournalist Zoë Deceuninck over haar pad naar standplaats Suriname en werken als freelancer in het versnipperde medialandschap van nu.
“Ik heb het idee dat er in de Vlaamse pers meer ruimte is voor nuance. Voor hen schrijf ik vooral voor magazines en voor de Nederlandse pers voor de krant, dat is natuurlijk ook van invloed. In een artikel voor een magazine kan je over het algemeen meer nuance brengen dan in een artikel voor de krant. Verhalen voor Nederlandse opdrachtgevers betalen wel beter dan voor Vlaamse.”
Als laatste, schreef Koen van der Velden voor ons een zeer herkenbare column over het remigreren naar Nederland, na tien jaar in Amerika te hebben gewerkt als correspondent en sportverslaggever.
Veel leesplezier!
Hans Klis,
uitgever en hoofdredacteur Standplaats Verweggistan en De Buitenlandredactie.
De haat van de staat voel je terug op straat
“Wil je een mooie herinnering voor thuis?”, lacht de gretig op mij afgekomen tangodanseres. Ze heeft zojuist geposeerd met een toerist en hoopt in mij een volgende te hebben. Ik moet haar teleurstellen, want ik woon al jaren op een paar blokken van Plaza de Mayo, het centrale stadsplein van Buenos Aires.
'Ik verlangde ernaar om terug te gaan naar Suriname'
Zoë Deceuninck (1994) woont en werkt als onderzoeksjournalist in Suriname. Onder haar talrijke opdrachtgevers bevinden zich zowel nationale, internationale als lokale media: van het Antilliaans Dagblad, Apache, De Groene Amsterdammer en EenVandaag.
Thomas Erdbrink over werken in Iran
Iran vult de afgelopen dagen weer de kolommen in de krant. Daarom een terugblik naar ons interview met voormalig Iran-correspondent Thomas Erdbrink uit 2013. Hij woonde en werkte tussen 2002 en 2019 (totdat zijn perskaart werd afgenomen) voor media als NRC, NOS en The New York Times. Maar …
Remigreren als correspondent
Pas in de wachtruimte van het gemeentehuis begint het me te dagen dat ik niet meer zal terugkeren naar New York, de stad die de afgelopen tien jaar mijn woonplaats is geweest. Ik heb een nummertje getrokken en sta op het punt me in te schrijven als inwoner van Nederland.
Luistertip
Bij Standplaats Verweggistan zijn wij fan van NOS-correspondent Fleur Launspach. Bij podcast De Dag vertelt ze over de verhalen die ze maakt en hoe zij naar haar standplaats kijkt.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 25 juli.
Maar bezoek zeker onze Substack voor die tijd, er verschijnen geregeld updates en nieuwe posts.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK), met bijdrages van correspondenten die door betalende abonnees mogelijk gemaakt worden.
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl