'No correspondentschap for old men'
Correspondentschappen op basis van senioriteit zijn verleden tijd. Hier komen de 'jonge', getalenteerde en hardwerkende... vrouwen.
Hallo allemaal,
Deze week zijn we uitermate trots op het interview met Maral Noshad Sharifi, de nieuwe Verenigde Staten-correspondent voor de Volkskrant. Vorig week al gepubliceerd achter de paywall, deed het artikel het heel goed onder onze lezers. In deze nieuwsbrief is ons gesprek met Noshad Sharifi daarom ook voor iedere (gratis) abonnee te lezen.
Het doet ons, van De Buitenlandredactie, goed om zo’n getalenteerde ‘jonge’ journalist te zien op zo’n prestigieuze post voor een grote mediaorganisatie. En we wensen haar dan ook veel succes in haar nieuwe standplaats.
Naast het interview met Noshad Sharifi, een betoog over het langzaam verdwijnen van het correspondentschap op basis van senioriteit en weer een nieuwe aflevering in het ABC van de buitenlandjournalistiek.
Ben je nog geen betalende abonnee, overweeg dan om deze nieuwsbrief en onze missie te steunen, zodat we meer interviews en meer diepgravende analyses over het vak kunnen aanbieden, maar ook meer correspondenten kunnen betalen voor bijdrages aan ons platform.
Dank alvast en veel leesplezier,
Hans Klis
Oprichter De Buitenlandredactie
1. 'Ik realiseerde me dat het nergens op sloeg, denken dat ik te jong was voor deze functie'
“De Verenigde Staten zijn zeker een plek waar het best wel duidelijk is dat de meerderheid van de correspondenten in het verleden mannen waren. Kijk maar naar de bekende gezichten – Charles Groenhuijsen, Max Westerman, Erik Mouthaan, Eelco Bosch van Rosenthal.
Voordat ik solliciteerde schoot door mijn hoofd: deze plek gaat naar een meer senior journalist. Toen keek ik naar mezelf in de spiegel en zag dat ik best veel grijze haren heb. Dus zo jong ben ik ook weer niet. Toen ik eenmaal op die stoel zat bij de Volkskrant en mijn verhaal vertelde, realiseerde ik me dat het nergens op slaat om te denken dat ik te jong ben. Ik heb al in de VS gewoond, er journalistiek gestudeerd en heb een enorm netwerk. Als ik naar Soedan kan reizen om verhalen te maken of over de economie van Liberia kan schrijven, waarom zou ik dan niet in de VS-correspondent kunnen zijn?”
Lees hier het interview met Maral Noshad Sharifi.
2. De toekomst van het correspondentschap is vrouwelijk
Door de onzekerheden van het freelance correspondentschap zijn merites als voorwaarde belangrijker geworden dan senioriteit bij het opvolgen van een collega in een bepaalde standplaats. Dat zorgt ervoor dat er meer vrouwen op prestigieuze standplaatsen zitten. En dat is voor iedereen, van redactie tot nieuwsconsument, een overwinning.
Lees hier ons betoog: the future is female:
3. Alle problemen begonnen met Van Riebeeck
Correspondent Niels Posthumus verruilt deze zomer Zuid-Afrika voor het Verenigd Koninkrijk. Hij schreef in Trouw al een indrukwekkend sluitstuk over zijn correspondentschap, waarin hij teruggrijpt naar zijn allereerste reportage in het land op 10 maart 2010: de moord op een zevenjarig meisje.
Op 13 juli komt zijn nieuwe boek uit: Alle problemen begonnen met Van Riebeeck: Wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika.
Posthumus onderzoekt hierin de Nederlandse geschiedenis in het land, alsook zijn eigen rol in het geheel. Want zijn achternaam heeft ook Zuid-Afrikaanse wortels...
Een zomertip!
Bestel of koop Alle problemen begonnen met Van Riebeeck: Wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika bij je lokale boekhandel!
4. ABC van de buitenlandjournalistiek
In deze aflevering de ‘X’ van de eXpert. Over de oude gezichten die we telkens maar blijven zien in talkshows en de vraag wie nu eigenlijk de expert is: de voormalige of huidige correspondent?
Zeker als moderne freelance correspondent – die pitcht en hosselt voor opdrachten - misgun je het collega’s niet om geld te verdienen of boeken te promoten met hun optredens op de late avond. Linksom of rechtsom moet de huur of de hypotheek betaald worden. Maar het blijft wrang om, als ‘onze verslaggever in’ het op televisie besproken land, je voorgangers telkens weer in de praatstoel te zien zitten…
Lees de X van eXpert hier.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl