Opeens kleurt alles Duitsland
Verkiezingen en dus desinformatie in Duitsland. Correspondent Derk Marseille over echt ondernemen en Marjolein Koster over de geneugten van het zzp-en.
Hallo allemaal
De kranten, tijdschriften en actualiteitenprogramma’s kleuren weer eventjes zwart, rood en geel. Eens in de zoveel jaar krijgt Duitsland de aandacht die het verdient, als buurland, handelsland en motor van de Europese Unie.
Met het afzwaaien van Angela Merkel krijgen de Bondsdagverkiezingen een bijna Amerikaanse berichtgeving. Bureau Buitenland pakt uit met de mooie Generatie Merkel-reeks, BNR lanceerde - eindelijk! - een Duitsland podcast en de kwaliteitskranten pakken uit met grote terugblikken en duidingen van het fenomeen van deze lang zittende Duitse leider.
Al die aandacht voor Duitsland doet je afvragen: waarom pakken we niet vaker uit met onze oosterburen? De wisseling van de wacht kan veel betekenen voor de verhoudingen binnen de EU, de relaties met China en Rusland en misschien belangrijker nog: de klimaatcrisis. ‘Als Duitsland niest, dan wordt Nederland verkouden’, gaat het gezegde. Dus als ons buurland onderstroomt, wat gebeurt er dan binnen onze grenzen?
We praten deze week daarom met correspondent en ondernemer Derk Marseille over het belang van Duitsland voor Nederland; de reden waarom de Bondsdagverkiezingen onder vuur liggen van desinformatie en hacks; en Balkan-correspondent Marjolein Koster eindigt met een positieve noot: met de geneugten van het zzp-en.
Veel leesplezier! Wil je Standplaats Verweggistan steunen, abonneer je dan!
Hans & Laura.
1. 'Ineens heeft iedereen weer de weg naar Duitsland gevonden'
De freelance correspondent is ook een ondernemer. Dat kunnen Duitsland-correspondenten Derk Marseille en Bertus Bouwman beamen. Sinds 2013 zijn zij de drijvende kracht achter wat inmiddels is uitgegroeid in een klein media-imperium ( Duitslandnieuws en Niederlande Nachrichten). Marseille en Bouwman beogen hiermee onze buren meer aandacht te geven in Nederland, alsook het Nederlandse en Duitse zakenleven verder met elkaar te verbinden.
Hun inspanningen worden voorlopig bekroond met een zevendelige Duitsland-podcast bij BNR in aanloop van de verkiezingen. Laura Postma sprak met Derk Marseille over de plek van Duitsland in het Nederlandse nieuws en het ondernemerschap.
“In bedrijven is het heel normaal dat je cursussen volgt en je blijft ontwikkelen, maar in de journalistiek gebeurt dat niet of nauwelijks. En nogmaals, dat is geen kritiek op de journalisten zelf, dit hebben de uitgeverijen elkaar aangedaan. Zij hebben zichzelf uitgehold en er is een gebrek aan visie, waarom doe je iets, waar haal je voldoening uit?”
Lees hier het interview met correspondent-ondernemer Derk Marseille (gratis)
2. Overal desinformatie, een primer
Ook bij de aankomende Bondsdagverkiezingen is er weer gedonder met desinformatie, buitenlandse invloedoperaties en hacks. Een kleine primer hoe hiermee om te gaan - als journalist en als nieuwsconsument.
3. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
Wie China binnen wil komen, moet zich onderwerpen aan een zware quarantaine en andere verregaande coronamaatregelen. Correspondent Anouk Eigenraam verplaatst de lezer in haar schoenen, op een paar vierkante meter hotel.
Veilige haven (VPRO)
Afrika-correspondent Bram Vermeulen reisde voor het programma Frontlinie af naar het Italiaanse eiland Lampdusa om daar met eigen ogen te zien hoe migranten worden teruggestuurd de zee op. Ook Nederland is hierbij betrokken.
Angela Merkel was de belangrijkste persoon van Duitsland, merkte correspondent Sterre Lindhout. Soms iets teveel. ‘Met alles wat er aan de hand was in Duitsland kwam vanuit Nederland de vraag: wat vindt Merkel ervan? Dat snapte ik ook wel, maar er waren nog veel meer stemmen belangrijk in Duitsland.’
Drie correspondenten over de Duitse verkiezingen (Haagse Zaken, NRC)
Een les staatsinrichting, wat broodnodige verkiezingsduiding en liefde voor standplaats Duitsland. Wie kunnen dat beter verzorgen dan drie voormalige correspondenten?
4. ABC van de buitenlandjournalistiek
In het nieuwste deel van onze rubriek ABC van de buitenlandjournalistiek, schrijft Balkan-correspondent Marjolein Koster over de geneugten van het zelfstandige bestaan.
Lees hier de ‘Z van ZZP-er’.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 7 oktober.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl