Radiomaken is een vak apart en een kunst voor correspondenten
Deze week een interview met fotograaf Kris Oosting over zijn werk in Polen, een snelcursus radiomaken voor correspondenten en een ABC van Joost Bastmeijer.
Ha allemaal,
Goede radio maken is een kunst. Goede radio maken als correspondent, is misschien wel een nog hogere kunst. Het is niet voor iedereen in een ver buitenland weggelegd om vlot betekenisvolle reportages te monteren. Misschien omdat het niet je specialisatie is, of omdat jouw verslag al snel ingehaald wordt door andere media. Op Twitter schieten de headlines je al snel om de oren en dan is radio toch een wat trager en te lineair medium.
Radio heeft echter een kracht en een urgentie, die ondanks dat de tijden van London Calling Europe en de haardvuur-toespraken van Franklin Roosevelt ver achter ons liggen, niet te evenaren is door Twitter, TikToks of zelfs televisie. Luister maar op werkdagen naar Bureau Buitenland, daar verplaatst bijvoorbeeld een Bram Vermeulen je naar de grensmuur die aangelegd wordt tussen Griekenland en Turkije. Door zijn gesprekjes met de aanwezige bouwvakkers adem je de sfeer van ‘het ter plekke zijn’ via je oren in.
De kracht van radio
Radio heeft de mogelijkheid om de geschiedenis vast te leggen en te veranderen. Het bezit een urgentie die het verre broertje de podcast niet heeft. Podcasts zijn goed om op die geschiedenis terug te blikken of in een amber te vangen.
Neem deze iconische radioreportage van Richard Dimbleby van 19 april 1945. De Britse journalist beschrijft hier wat geallieerden, en hijzelf, aantreffen bij het zojuist bevrijde Bergen-Belsen concentratiekamp. Dit is radio zoals radio bedoeld is.
Doordat Minka Nijhuis achterbleef in Oost-Timor, terwijl mannelijke collega’s en VN-medewerkers voor het grootschalige geweld vluchtten, wist de wereld in 1999 dat hier een slachting door het Indonesische leger en verwante milities werd uitgevoerd. Onder andere haar optredens op de radio, alsook die van collega Marie Colvin, zorgden ervoor dat de internationale aandacht voor dit drama niet verslapte. En werd erger voorkomen. Nijhuis schrijft hier in 2019 zelf over:
Zonder live tv beelden, zonder sociale media maar met teamwork rond een satelliettelefoon slaagde de journalistiek er in de omsingelde VN missie en Oost-Timor in de schijnwerpers te houden… Journalisten ontmaskerden keer op keer de propaganda vanuit Jakarta dat het Indonesische leger bezig was de orde op Oost-Timor te herstellen. Ze toonden ook het ongelijk aan van regeringen die Indonesië veel te lang het voordeel van de twijfel gaven omdat ze voor de zoveelste keer in de geschiedenis de relatie met de uitgestrekte archipel belangrijker vonden dan het lot van een klein eiland.
Deze week…
Radiomaken is een vak apart. Daarom schreef Laura deze week een handige how-to voor iedere correspondent die zich wil wagen in de voetstappen van Bram Vermeulen, Richard Dimbleby of Minka Nijhuis.
Ook interviewden we fotograaf Kris Oosting die zijn werk tijdens de abortusdemonstraties in Polen afgelopen jaar bundelde in een nieuw boek.
En als sluitstuk een nieuwe aflevering in onze ABC van het Correspondentschap-reeks van Afrika-correspondent en fotojournalist Joost Bastmeijer.
Veel leesplezier!
Hans
PS: jullie ontvingen eerder vandaag per ongeluk al een email met het interview met Kris Oosting als nieuwsbrief. Dat was een klein foutje, hopelijk leidt het niet af van het lezen van deze nieuwe Standplaats Verweggistan.
'Nationalisten vielen me aan met pepperspray'
We spraken met fotograaf Kris Oosting over het maken van zijn indrukwekkende fotoboek Wojna.
‘Maak ruimte in je kledingkast’ en vijf andere handige tips om radio te maken als correspondent
“We hebben contact met onze correspondent in…” Radiomaken is een vak apart. Zeker als correspondent. Laura Postma schreef een handige how-to voor wie overweegt radio te maken of te ‘praten’ vanuit het buitenland.
ABC van de buitenlandjournalistiek
De bijdrage ‘I’ van Internationaal werken komt deze week van fotojournalist Joost Bastmeijer:
Het is een veelgehoord misverstand: reizen en werken in Afrika, dat kan voor weinig! Het tegenovergestelde is waar: vliegtickets zijn prijzig, en ter plaatse heb je vaak een chauffeur en vertaler nodig voor je aan de slag kunt.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl