Zijn klimaatverandering of de erosie van de democratie te ongrijpbaar voor de buitenlandjournalistiek?
In deze Standplaats Verweggistan: worden journalisten voldoende klaargestoomd voor het correspondentschap en Cindy Huijgen over haar werk in China.
Hallo allemaal,
het is een drukke zomerperiode voor correspondenten. Overstromingen en andere natuurrampen als gevolg van klimaatverandering, de Pegasus-spyware affaire, de aanhoudende coronacrisis, de uit de hand lopende oorlog in Ethiopië, een democratische crisis in het hart van de EU en de terugverovering van Afghanistan door de Talibaan.
In onze oude nieuwsbrief constateerden we vorig jaar al: de tijden van komkommertijd-tijd liggen ver achter ons. De wereld draait door en lijkt dat alleen maar sneller te doen. Dat maakt het soms moeilijk om goed te reflecteren op ons werk en onze missie als correspondenten.
De NOS-Zomercolumn, een nostalgisch product van komkommertijd (RIP)
Verslag doen van ‘hyperobjects‘, kan dat wel?
Want hoe moeten we bijvoorbeeld omgaan met klimaatverandering als correspondenten? Links en rechts rukken we uit voor ongekende en extreme natuurrampen. En dat persen we dan in een paar honderd woorden of paar minuten zendtijd. Missen we daarmee niet het grote verhaal van de klimaatcrisis? Of kunnen we dat grotere verhaal niet aanpakken omdat het simpelweg te groot is?
Tech-journalist Charlie Warzel schrijft hierover in zijn nieuwsbrief Galaxy Brain. Hij worstelt met het in context plaatsen van grote bewegingen in Amerika en daarbuiten: de bestorming van het Capitool, de erosie van democratie wereldwijd, en klimaatverandering. Hij noemt deze onderwerpen ‘hyperobjects’: fenomenen die zo groot zijn dat beschrijvingen er nooit recht aan kunnen doen. En juist die ‘hyperobjects’, zo belangrijk momenteel, maken ons werk als journalisten moeilijk:
Hyperobjects scramble all our brains, especially journalists. Journalists don’t want to be wrong. They want to react proportionally to current events and to realistically frame future ones. Too often, these desires mean that they do not explicitly say what their reporting suggest. They just insinuate it. But insinuation is not always legible.
Tijd voor bezinning
Warzel heeft niet het antwoord op hoe je hyperobjects moet verslaan, behalve je bewust te blijven van de complexiteit van de onderwerpen en er niet te luchtig over te doen. De nieuwsconsument gaat namelijk nooit de noodzaak of het gevaar van de erosie van de democratische rechtsorde, de opkomst van fascisme of klimaatverandering begrijpen als we zelf complexiteit uit de weg gaan. (Al moet die nieuwsconsument dan ook wel bereid zijn om verder te kijken dan de eigen grenzen, zoals filosoof Haroon Sheikh deze week in NRC Handelsblad betoogt.)
Het is iets om over na te denken deze zomer.
Hopelijk kan Laura Postma dat ook doen met haar stuk over of jonge journalisten wel goed klaargestoomd worden voor het correspondentschap. We spraken in deze aflevering van Standplaats Verweggistan ook met China-correspondent Cindy Huijgen over haar werk in China en de coronapandemie. En we sluiten af met een bijdrage van Zuid-Afrika (en toekomstig Verenigd Koninkrijk-) correspondent Niels Posthumus.
Wij gaan ook hard nadenken in augustus over mooie nieuwe plannen voor Standplaats Verweggistan. Daarom houden we een kleine zomerstop. Begin september zijn we weer terug. Daarover hieronder meer.
We wensen jullie een fijne zomervakantie en hopen jullie allemaal in september terug te zien.
Groetjes,
Hans en Laura.
1. Wie zijn de correspondenten van morgen?
Stomen we de nieuwe generatie correspondenten wel op de juiste manier klaar voor hun toekomst, vraagt Laura Postma zich af.
Lees: Wie zijn de correspondenten van morgen?
2. 'China wordt nog niet serieus genomen als internationale speler'
Cindy Huijgen was nog maar een paar maanden China-correspondent van De Telegraaf, toen ze zich begin 2020 in het midden van het grootste verhaal van dit decennium bevond. Ze was in Wuhan, de kanarie in de kolenmijn van de coronapandemie.
We spraken met Huijgen over het correspondentschap in China, de coronacrisis en over het omgaan met de onzekerheid van het freelancen.
“Het valt me wel op dat er nog veel media zijn die het idee hebben dat buitenlandjournalistiek net zo goedkoop is als journalistiek in Nederland. Dat je verzoeken krijgt om ergens naartoe te gaan, maar hotel- en reiskosten niet vergoed worden: ‘kan je niet daar even met de fiets naartoe?’ Dat is bizar.”
Lees hier ons interview met Cindy Huijgen.
3. ABC van de buitenlandjournalistiek
In deze aflevering de ‘H’ van ‘Hello Everybody’. Zuid-Afrika (en toekomstig Verenigd Koninkrijk)-correspondent Niels Posthumus schrijft over het belang van het opbouwen van goede banden met de mensen die je interviewt, in plaats van het snel vinden van de beste citaten voor je productie.
Je reportages als correspondent vallen of staan met de kwaliteit van je bronnen. Je schrijft bijna altijd over mensen. En die mensen dienen meestal een duidelijk en representatief beeld te geven van een bepaalde situatie ter plekke, die hen als individu overstijgt. Je wilt niet dat zij ‘een rol spelen’.
Lees hier de de H van ‘Hello Everybody’. (paywall)
Vergeet ook niet het nieuwe boek Niels Posthumus te bestellen: Alle problemen begonnen met Van Riebeeck: Wat Nederlanders niet weten over hun rol in Zuid-Afrika.
4. Korte zomerstop
Zoals je al hierboven hebt kunnen lezen gaat Standplaats Verweggistan even een maandje op vakantie. In augustus gaan we naast een beetje bijkomen van het afgelopen jaar ook nieuwe plannen maken voor het komende. Er staat al een podcast en een ebook in de steigers :-)
Dus, in augustus heeft je mailbox ook even vakantie van Standplaats Verweggistan. Dat betekent dat we voor de betalende abonnees op 1 augustus de abonnementen even pauzeren, en op 1 september weer aanzetten.
Op 9 september gaan we dan weer van start. Met een hele grote knaller van een bijdrage, van een van Nederlands grootste namen in de buitenlandjournalistiek.
Benieuwd? Abonneer je als je dat nog niet hebt gedaan!
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl