Zo overleven correspondenten de wereld van 2050
Kan fictie klimaatverandering tastbaarder maken dan de feiten? En Judit Neurink over het belang van fixers in moeilijke gebieden.
Ha allemaal,
Hans en Laura zijn nog eigenlijk even met ‘vakantie’. Want achter de schermen van De Buitenlandredactie en Standplaats Verweggistan wordt druk gebrainstormd over mooie nieuwe plannetjes, nieuwsbrieven, eboeks, trainingen en bijdragen.
Toch hadden we tijd voor een - niet-zo-kort-als-we-dachten-te-schrijven - nieuwsbrief voor onze trouwe lezers. Met deze week een het hoorspel dat Hans maakte over klimaatverandering en het correspondentschap, een flirt met de kunstmatige intelligentie van ChatGPT en een belangrijke bijdrage van correspondent Judit Neurink over het belang van fixers.
We wensen jullie weer veel leesplezier, en tot snel!
Hans & Laura
1. De wereld in 2050
Klimaatverandering is een onderwerp waar we het afgelopen jaar bij De Buitenlandredactie al veel aandacht aan hebben besteed. Terecht, een opwarmende aarde, de daarbijbehorende natuurrampen en geopolitieke verschuivingen gaan ons vak drastisch veranderen.
Maar klimaatverandering is zo groot en abstract dat het nog veel te vaak een ver-van-ons-bed-show is, zag oprichter Hans Klis. Daarom greep hij de kans aan om het verhaal van klimaatverandering eens anders te vertellen: als een fictief verhaal in de vorm van een hoorspel. Want als je Indiase schrijver en essayist Amitav Ghosh mag geloven, zijn de kunsten de uitgelezen plek om te waarschuwen voor de op ons af stormende crises.
Hans mocht voor de Podimo-podcast Goed Verhaal een hoorspel maken over de wereld van 2050. Een wereld die, hoe kan het ook anders, bekeken wordt door de ogen van twee correspondenten. Hier kun je aflevering vinden of in de Podimo-app.
2. Even kletsen met ChatGPT
Hans kon het ook niet laten om eens ChatGPT aan een kruisverhoor te onderwerpen over het correspondentschap.
Lees hieronder het stuk: (gratis)
3. De F van Fixer
Zonder fixer is er vaak geen verhaal. Maar deze beroepsgroep krijgt nog altijd te weinig erkenning voor het werk dat ze doen voor oorlogsverslaggevers en correspondenten in moeilijke gebieden. Midden-Oostencorrespondent Judit Neurink schreef voor ons een bijdrage over deze essentiele lokale collega’s.
Lees hieronder het stuk: (betaald)
4. Lees vooral deze artikelen:
Rop Zoutberg stopt als correspondent in Spanje en Portugal (NOS)
Ruslandcorrespondent Iris de Graaf (31): ‘Ik besef volledig dat elke dag hier de laatste kan zijn’ (Het Parool)
De oorlog in Beiroet blijft Jan Keulen achtervolgen. ‘Na veertig jaar staat het nog in mijn geheugen gegrift’ (Nederlands Dagblad)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 2 februari.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl