De lage verwachtingen voor COP27 en onze onzekere klimaattoekomst
Deze week onder andere een ietwat deprimerende kijk in de toekomst van klimaatverandering met historicus Ian Kershaw.
Hallo allemaal,
Onze ogen zijn deze week gericht op Egypte. Een jaar na de teleurstellende uitkomst van de United Nations Climate Change Conference (COP26) schuiven wereldleiders weer aan om de emissies te verlagen en de wereldwijde temperatuurstijgingen te beteugelen.
Volgens The Guardian is de kans bijna nihil dat er positief nieuws zal komen op dit vlak. Door de oorlog in Oekraïne is Europa afhankelijker geworden van fossiele brandstoffen. Daarom zal het belangrijkste nieuws uit de COP27 weleens de verdere exploitatie van aardgas in Afrikaanse landen kunnen zijn. De plek op de wereld die het eerste en de grootste impact voelt van klimaatverandering.
Zoals we al eerder schreven, gaat klimaatverandering ook een onwijze verschuiving in ons vakgebied veroorzaken. Veel meer regio’s zullen ‘verkouden’ worden, bijvoorbeeld Groenland of Kirgizië, simpelweg omdat de stormvloed aan crises overal voor maatschappelijke, economische en sociale spanningen zal gaan zorgen. Hierover spraken we de Britse historicus Ian Kershaw, die met zijn kennis van de dictators van de twintigste eeuw, vooruitkijkt naar het ontregelende tijdperk van klimaatverandering.
Het is niet allemaal kommer en kwel deze nieuwsbrief. Zo hebben we een nieuwe aflevering van de ABC-rubriek, dit keer over de ‘A’ van ‘Altijd combineren’. En licht Laura een tipje van de sluier van haar promotieonderzoek.
We wensen jullie weer veel leesplezier,
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Een klein pleidooi voor 'open source' academisch (én journalistiek) onderzoek
Twee jaar geleden begon DBR's Laura Postma aan haar promotieonderzoek over het correspondentschap aan de Universiteit Leiden. Met een eigen website wil ze nu haar onderzoek zo openbaar mogelijk maken.
Lees hieronder verder: (gratis)
2. 'De klimaatcrisis maakt de weg vrij voor gigantische politieke druk en spanningen'
Als er iemand iets kan vertellen over hoe crises de democratische wereld kunnen veranderen, is dat de Britse historicus Ian Kershaw. We spraken hem over onze toekomst vol crises door klimaatverandering.
Lees hieronder verder: (gratis)
3. De 'A' van 'Altijd combineren'
Als er een les is die voormalig correspondent Hans Klis collega-reisjournalisten op het hart wil drukken, is het dat je altijd moet proberen verhalen te combineren.
Lees hieronder verder: (gratis)
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Olaf Koens dacht afscheid te hebben genomen van Rusland en Oekraïne (Villamedia)
De hongerstakende Alaa Abd el-Fattah is de bekendste politieke gevangene van Egypte, maar hoelang leeft hij nog? (Volkskrant)
Syria rolls out the red carpet for influencers and friendly foreigners, while local reporters face death and prison (Coda Story)
De journalist als spion (Argos)
Dit is niet Poetins oorlog, maar die van Rusland, zegt deze Oekraïense journalist (De Correspondent)
I still have nightmares and crippling panic attacks about war, says BBC foreign correspondent Fergal Keane (The Irish Sun)
Tot slot…
… zitten jullie al op Mastodon?
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 24 november.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl