De tips voor beginnende correspondenten van… Farah-Silvana Kanaan
Waar begin je als je correspondent wilt worden? Of als je net je koffers hebt uitgepakt in je nieuwe standplaats? De Buitenlandredactie vraagt al jaren correspondenten om hun gouden tips.
Correspondent Farah-Silvana Kanaan was Nederland zeven jaar geleden helemaal zat. Ze verruilde het koude en regenachtige Amsterdam voor Beiroet. Daar werkt ze met veel succes voor Nederlandse en buitenlandse media.
Wat voor tips geeft Kanaan beginnende correspondenten?
Een werkgever is een werkgever
“Wees niet bang om te werken voor niet-voor de hand liggende outlets. In binnen- of buitenland. Als Nederlander hebben we het geluk dat we goed Engels kunnen. Je hebt dus veel keuze qua opdrachtgevers.”
Pitch niet alleen de verhalen die makkelijk verkopen
“Denk ook niet: ‘ik wil voor dit medium werken en dus daarom maak ik ‘zus of zo’ verhaal’. Ik snap dat je, zeker in het begin, meteen zo hoog mogelijk wil mikken. Maar draai het om: ‘dit is het verhaal dat ik wil vertellen’ en bedenk dan welk medium hier het beste bij past.”
Gebruik social media ook als mens
“Gebruik sociale media niet alleen als journalist, maar ook als mens. Volg niet alleen de accounts van bekende journalisten of mediaorganisaties. Want dan blijf je in een bubbel.”
“Volg mensen die leuk en interessant zijn. Of die er juist totaal andere denkbeelden op nahouden dan jijzelf. Met hun eigen blik op het nieuws of de politiek en uit alle lagen van de samenleving.”
“Zo stuit je op verhalen; de mooiste vloeien voort uit willekeurige gesprekken. En soms zelfs uit een Twitter-fittie.”
Lees ook:
'Wij in Libanon wisten allang wat Poetin kon aanrichten'
‘Poetin kwam in Syrië ongestraft weg met misdaden tegen de menselijkheid. Voor die straffeloosheid betaalt nu de rest van de wereld de rekening’. Kim Ghattas kijkt vanuit Beiroet met veel aandacht naar het conflict in Oekraïne, vertelt ze in een speciale aflevering van de
'Het is niet normaal om de situatie in Syrië, normaal te vinden'
Fernande van Tets wilde eigenlijk correspondent in Syrië worden. Ze werkte daar in 2010 al eens voor een lokale krant en werd verliefd op het land. Met een uit de hand lopende en steeds bloederige burgeroorlog vestigde zij zich in buurland Libanon. Ze versloeg het conflict in Syrië en de gevolgen voor de regio van…
Na de oorlog
Een jaar geleden was ik in Nusaybin, een stadje aan de grens tussen Syrië en Turkije. Vanuit daar had ik uitzicht op de tweelingstad Qamishli, aan de andere kant van de grensovergang. Lange tijd dacht ik, dat ik niet dichter bij Syrië zou komen dan op deze plek.
'Libanon wordt altijd op macroniveau benaderd, maar de microverhalen zijn interessanter'
“Op slag verliefd” was Farah-Silvana Kanaan toen zij voor het eerst Libanon bezocht. “Een uitermate fascinerend en schizofreen land”, noemt de ‘Lebanese-Italian Dutchie’ het zelf. De correspondent werkt er nu al ruim drie jaar vanuit haar standplaats Beiroet. Voor Nederlandse (oa Bureau Buitenland), maar vooral niet-Nederlandstalige o…