Hoe maak je jezelf als freelancer recessie-proof?
Handelsoorlogen, de coronapandemie en de Russische oorlog in Oekraïne hebben de wereldwijde economie zwaar gehavend. Een recessie is vrijwel zeker, en vervelend voor freelance correspondenten.
Als het geld op is bij de opdrachtgever, dan is de freelancer doorgaans de eerste die dat voelt. Dat laat NRC zien, waar eerder deze maand bleek dat het geld op was. Wie zich de krediet- en daaropvolgende eurocrisis nog kan herinneren, weet dat als adverteerders en mediaorganisaties gaan bezuinigen, journalisten die pijn heel snel voelen.
Met een energiecrisis, hoge inflatie, een aanhoudende brute oorlog in Oekraïne en de lange staart van de coronapandemie zijn de economische vooruitzichten somber. Het ‘R-woord’ ligt op de lippen van economen en dat betekent nooit iets goeds. Want een recessie betekent voor iedereen de broekriem aanhalen, zeker voor kwetsbare freelancers in het buitenland. Zoals NRC bewijst, is een stop op reportagereizen niet ondenkbaar als de economische omstandigheden een opdrachtgever daartoe dwingen. Zit je in het buitenland, mag je nergens heen!
Als freelance correspondent kun je - net zoals economen trouwens - weinig doen tegen een recessie. Wat je wel kunt doen, is je erop voorbereiden en je winkeltje ‘recessie-proof’ maken. Hieronder wat tips.
1. Gebruik de kennis van de pandemie
Hoe overleef je de aanstormende recessie? Door de lessen van de lockdowns in 2020 voor de geest te houden. In die eerste onzekere maanden werkte je voornamelijk thuis en vielen waarschijnlijk veel klussen weg. Een recessie dwingt je om diezelfde keuzes te maken.
Is het reisbudget op? Probeer dan zoveel mogelijk vanachter je bureau te doen. Wees zuinig en beperk je uitgaven.
Maar wees vooral creatief en inventief. Als opdrachtgevers minder geld willen uitgeven door teruglopende adverteerders, dan moeten jouw pitches zo goed zijn dat niemand ‘nee’ kan zeggen. Het helpt dan als je de volgende tip ter harte neemt.
2. Wees een expert
Als correspondent ben je een manusje-van-alles. Je houdt alles bij wat met je standplaats of gebied te maken heeft, alsook de Nederlandse kranten en de geopolitieke verhoudingen van en rondom ‘jouw’ land(en). Daarnaast werk je mogelijk als multimediale journalist voor online, radio, televisie en/of print.
Stiekem maakt dit je eigenlijk ook tot een ongelofelijke expert. Jij bent een van de weinige mensen die alles kan vertellen over het land(of landen) waar je woont en werkt. Laat nu juist de expert perfect gepositioneerd zijn om een recessie zonder al te veel kleerscheuren te overleven.
Volgens Solo Work zijn overwerkte, bezuinigende opdrachtgevers juist op zoek naar freelancers die opvallen door professionaliteit en kwaliteit. Mensen die ze kunnen vertrouwen met moeilijke klussen zonder ernaar om te kijken. Zodat ‘overwerkte’ redacteurs en chefs hun ‘beperkte mentale energie’ aan andere dingen kunnen besteden.
3. Richt je op markten waar geld zit (of juist helemaal niet)
Volgens The International Freelancer is het heel belangrijk om tijdens een recessie na te denken over welke opdrachtgevers zelf ‘recession proof’ zijn. Werk je bijvoorbeeld voor een vakblad over retail en marketing, dan betekent een slechte economie voor minder nieuws en - belangrijker nog - het opdrogen van adverteerders.
Bevind je je als voormalig Amerika-correspondent en huidig ANP-hoofdredacteur Freek Staps tijdens de grootste financiele meltdown sinds de Grote Depressie in het centrum van die ramp? Dan ben je een onmisbare freelancer en krijg je de kans om de beste en belangrijkste verhalen te vertellen over een in elkaar stortende economie en maatschappij. Dat kan je natuurlijk ook voor buitenlandse media doen (of voor organisaties in landen waar er helemaal geen recessie is).
Zit je niet in het oog van de storm, dan moet je het misschien anders oplossen. Waar in deze aanstormende recessie dan geld zit? In berichten over fossiele brandstoffen en duurzame energie bijvoorbeeld. En dan misschien niet alleen voor de omroep of de krant, maar ook in de vakbladen. Die staan ook te springen om lokale verhalen in het buitenland.
En als we het dan over echt geld verdienen hebben… Misschien kan je het jezelf ook verantwoorden om een uitstapje naar het veel beter betalende content marketing te doen. Bijvoorbeeld in diezelfde duurzame energiesector. Of luxegoederen. Want cosmetica en dure handtassen doen het gek genoeg heel goed in recessies.
4. Gebruik je netwerk
Als freelance correspondent weet je natuurlijk als geen ander dat een goed netwerk onmisbaar is. Maar in economische tegenspoed wordt dat nog belangrijker.
Ziet je agenda er iets te leeg uit? Stuur mails naar voormalige en huidige opdrachtgevers. Maak op sociale media duidelijk dat je openstaat voor werk. Aangezien jij als correspondent een expert en professional bent, ben jij de uitgelezen persoon om nieuw ontstane - en overwerkte - rompredacties te ondersteunen. En wie weet heeft die oude studievriend wel een content klusje, of heeft zijn bedrijf een intern tijdschrift waarvoor kolommen gevuld moeten worden.
5. Creeer je eigen inkomstenbronnen
Je weet vast uit ervaring al dat je niet te afhankelijk moet zijn van een enkele opdrachtgever. Als die dan wegvalt, ben je de klos. Diversificeren is ook in normale tijden het devies voor freelancers.
Als opdrachtgevers allemaal opeens de hand op de knip houden, dan is het misschien tijd om nog onafhankelijker te worden als freelancer: je eigen opdrachtgever worden.
Begin een eigen inkomstenstroom via Patreon, Petje Af met unieke verhalen uit jouw regio. Start een betaalde nieuwsbrief voor een nichepubliek of sector, zoals Romania Dispatch. Deze publicatie van correspondent Frank Elbers wordt gelezen door internationale ondernemers en diplomaten die op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen in Roemenie.
Publiceer je eigen eboeken. Een gids over buitenlandjournalistiek bijvoorbeeld. Of een wandel- en stedengids van jouw standplaats. Dit is allemaal passief inkomen zodra het gepubliceerd is.
En zo’n eboek hoeft natuurlijk niet journalistiek te zijn. Tijdens een recessie zoeken mensen naar afleiding of naar manieren om geld te verdienen. Dus als je feeling hebt voor het schrijven van science fiction-, romantiekverhalen (in je romantische standplaats) of personal finance, valt dat zeker aan te raden. (Hans Klis)