Onzekere tijden vragen voor duidelijke keuzes
Deze week onder andere tips voor freelancers om een recessie door te komen, de voor- én nadelen van embedded journalistiek, en een inkijkje in de wereldorde-theorie.
Hallo allemaal,
Het is inmiddels een behoorlijk cliché geworden om te zeggen dat we in onzekere tijden leven. Maar met de aanhoudende medogenloze Russische agressie in Oekraïne, de dreigingen van de Turkse president Erdogan om het Koerdische deel van Syrië binnen te vallen en het toenemende geweld van het Iraanse regime tegen haar eigen burgers, gaat deze zin nog altijd op.
De economische gevolgen zijn al voelbaar, en als freelancer ben je in tijden van hoge energieprijzen en toenemende inflatie kwetsbaar. Hoe bereid je je voor op mindere tijden? Hans Klis geeft vijf handige tips. Daarnaast geeft oorlogsverslagever Minka Nijhuis in de ABC van deze week een inkijkje in de ‘E’ van embedded journalistiek.
Nijhuis stelt de vraag of je als journalist in oorlogsgebied juist wel of niet ‘embedded moet gaan’. Kan je meekijken met bijvoorbeeld Nederlandse militairen in Afghanistan, zonder het bredere perspectief te verliezen?
Nijhuis raakt hier een interessant punt, namelijk door te stellen dat we het Nederlandse perspectief misschien wel belangrijker vinden dan in dit geval het Afghaanse. Daarmee is het een goed voorbeeld van de zogeheten wereldorde-theorie. Een theorie die landen onderverdeelt in categoriën van ‘belangrijkheid’ en op basis waarvan ook de nieuwswaarde van zo’n land wordt bepaald. Laura Postma gaat hier in haar analyse verder op in.
We wensen jullie weer veel leesplezier,
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Hoe maak je jezelf als freelancer recessie-proof?
Als het geld op is bij de opdrachtgever, dan is de freelancer doorgaans de eerste die dat voelt. Hans Klis geeft vijf tips hoe je je als freelance correspondent in het buitenland goed kan voorbereiden op mindere tijden en deze zonder al te veel kleerscheuren doorkomt.
Lees hieronder verder: (gratis)
Wie correspondent wil worden, leert eerst het ABC van de buitenlandjournalistiek
Hoe ziet het leven van een correspondent eruit? Welke uitdagingen, irritaties en lichtpuntjes heeft het bestaan als freelancer in het buitenland? Lees het in ons ebook: ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’
Bestel nu jouw exemplaar van ‘Het ABC van de buitenlandjournalistiek en het correspondentschap’:
2. Hoe de wereldorde ons buitenlands nieuws bepaalt
Sommige landen krijgen meer aandacht in de media dan andere landen, dat gegeven is bekend. Laura Postma refereert in dit stuk aan een (wetenschappelijke) theorie over de wereldorde als belangrijke nieuwswaarde. En stelt hoe relevant deze theorie vandaag de dag nog is.
Lees hieronder verder: (gratis)
3. De ‘E’ van ‘Embedded’
Journalist Minka Nijhuis doet al jarenlang verslag van conflicten in Afghanistan, Irak, Syrië en Myanmar. Voor ons schreef zij een bijdrage over embedded journalistiek voor de rubriek 'Het ABC van de Buitenlandjournalistiek'.
Lees hieronder verder:
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 8 december.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl