De tien best gelezen stukken van 2022
Dit waren onze klappers van het afgelopen jaar. Van een interview met Kim Ghattas tot aan de blije oproep van correspondent Peter Schouten om vooral positief te blijven in het buitenland.
Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent dat, ook wij weer, met een best of lijstje komen. En wat voor een.
Terugkijkend op 2022, en onze tien best gelezen berichten van het afgelopen jaar, mogen we trots zijn op alle mooie bijdragen die onze collega’s hebben geschreven voor onze nieuwsbrieven. Van een interview met journalist en auteur Kim Ghattas tot aan een confronterende bijdrage van reisjournalist Dirk Wijnand de Jong over de jaarlijkse sores van de belastingaangifte.
1. 'Je moet het zelf van de daken schreeuwen, een ander doet het niet voor je'
Argentinie-correspondent Peter Schouten is op social media altijd enthousiast en positief. Een blik op zijn feed en je vergeet dat die ene redacteur weer eens niet op je pitch heeft gereageerd. Of dat het reisbudget van je opdrachtgever al ruim voor het jaar op is. Of dat je de feestdagen doorbrengt achter Zoom, omdat je het niet kon permitteren om drie weken vakantie te vieren in Nederland. Voor ons schreef Schouten waarom het zo belangrijk is om positief te blijven. Gezien het aantal keer dat het stuk gelezen is, blijkt ook dat we allemaal een beetje Peter Schouten in ons leven konden gebruiken.
2. Shireen Abu Akleh, ‘jammer dat ze Palestijns was‘
Libanon-correspondent Farah-Silvana Kanaan schreef in mei voor ons dit confronterende stuk over de moord op Al-Jazeera correspondent Shireen Abu Akleh. Ze was niet alleen een gewaardeerde collega, maar ook een voorbeeld voor veel journalisten in de regio.
3. 'Wij in Libanon wisten allang wat Poetin kon aanrichten'
Een van onze persoonlijke hoogtepunten van het afgelopen jaar was ons interview met Kim Ghattas. Zij reisde de afgelopen decennia de wereld over voor de Financial Times en de BBC, van Beiroet naar Washington DC en weer terug. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was Ghattas de perfecte persoon om een breder beeld te krijgen van het conflict, de gevolgen van Poetins oorlog voor landen als Libanon en de toekomst van de regio.
4. De 'G' van de 'Glamour' van het bestaan als reisjournalist
Stéphanie Versteeg lichtte voor ons een tipje van de sluier over haar vakgebied. Is reisjournalistiek zo glamoureus en aangenaam als haar collega’s op hun Instagram laten zien? Onze lezers bleken hier in 2022 erg benieuwd naar te zijn.
5. 'De oorlog in Oekraïne is complexer dan een clash tussen oost en west'
De oorlog die binnen enkele dagen voorbij zou zijn, duurt nu al 288 dagen. In juni vroegen wij Michiel Driebergen om zijn ervaringen na honderd dagen oorlog in Oekraïne voor ons op te tekenen. ‘Het publiek hongert naar achtergronden’, schreef hij. ‘Er zijn frontverslaggevers nodig, die kennis inbrengen over wapens en militaire strategie. Er zijn geopolitieke duiders nodig, die begrijpen dat ‘Oekraïne’ complexer is dan een clash tussen oost en west’.
6. Je wilt niet die ‘lastige’ correspondent zijn
Ons onzeker bestaan speelt correspondenten ook tegen elkaar uit, schreven we in onze nieuwsbrieven van april en mei. De freelancer in het buitenland is kwetsbaar, dat weten we allemaal maar al te goed. Maar, zo betoogde Hans Klis, die kwetsbaarheid zorgt er ook voor dat we als beroepsgroep te makkelijk over ons heen laten lopen.
7. Door klimaatverandering hebben we correspondenten op nieuwe standplaatsen nodig
Deze bijdrage van Afrika-correspondent Joost Bastmeijer vormde het startschot van ons dossier over klimaatverandering. Deze versnellende crisis die op ons afstormt gaat alle facetten van ons vakgebied veranderen. Van de rampen die we moeten verslaan, tot aan de standplaatsen die we wel of niet meer kunnen betrekken. Onderstaande stuk van Hans Klis laat zien welke nieuwe gebieden in de toekomst ‘verkouden’ worden.
8. Het dorp als biotoop van de verhalenverteller
Volgens Midden-Oostencorrespondent Jenne Jan Holtland besteden we in ons vakgebied veel te veel van onze tijd in grote steden. In zijn bijdrage van september breekt hij een lans voor meer verslaggeving vanuit de periferie. Niet New York, maar Buffalo. Of Èze in plaats van Parijs. ‘In een dorp zie je beter hoe macht wordt uitgeoefend.’
9. De ‘B‘ van ‘Bonnetjes‘
Als er een ding hoort bij reportages in het buitenland, is dat het verzamelen van bonnetjes. Voor ons schreef reisjournalist Dirk Wijnand de Jong een column over de jaarlijks terugkerende ellende van de belastingaangifte.
10. De tip van Frank Elbers
Waar begin je als je correspondent wilt worden? Of als je net je koffers hebt uitgepakt in je nieuwe standplaats? Wij vragen correspondenten regelmatig om hun gouden tips. Die van Roemenië-, Moldavië- en Bulgarije-correspondent Frank Elbers? Heel simpel: samenwerken.