De tien best gelezen stukken van 2021
Dit waren onze klappers van het afgelopen jaar. Van VS-correspondent Maral Noshad Sharifi tot aan de Pauscast van Andrea Vreede
Het einde van het jaar is in zicht. Dat betekent: lijstjes! Poynter heeft een mooi overzicht van het beste (Facebook-klokkenluider) en slechtste (weer een verschraling van het medialandschap) van de Amerikaanse journalistiek van 2021.
Meer relevant voor Standplaats Verweggistan is het overzicht van de beste reportages in het buitenland door het onvolprezen Rest Of The World. Bijvoorbeeld over het instorten van een metrospoor in Mexico City, een essay over segregatie in Israel aan de hand van Tinder een onthutsend verslag over de technologie die Pakistanen hun burgerschap afpakt.
Ook wij hebben een lijstje samengesteld. Hieronder vind je de tien best gelezen berichten die het afgelopen jaar verschenen in onze nieuwsbrieven. Van ons entree-interview met Volkskrant-correspondent Maral Noshad Sharifi tot aan onze overlevingsgids ‘werken voor internationale media’.
'Ik realiseerde me dat het nergens op sloeg, denken dat ik te jong was voor deze functie' - ons interview met de kersverse Amerika-correspondent Maral Noshad Sharifi.
'Het is de hoogste tijd voor grotere samenwerking met lokale journalisten' - in dit opiniestuk betoogt Minka Nijhuis hoe het werken in conflictgebieden en dictaturen beter kan.
'In 'correspondentenboeken' zit soms een zekere voorspelbaarheid' - Jenne Jan Holtland sloot zijn tijd als Midden- en Oost-Europa correspondent af met een boek over Zuid-Afrika.
Overlevingsgids 'werken voor internationale media' - Laura Postma schreef een handige how-to gids om te werken voor niet-Nederlandse opdrachtgevers.
'Ineens heeft iedereen weer de weg naar Duitsland gevonden' - ons interview met Duitsland-correspondenten en ondernemers Derk Marseille en Bertus Bouwman.
Laten we ophouden met praten over het correspondentschap 'zoals vroeger' - volgens NRC veranderde de coronacrisis het correspondentschap. Maar die verandering is lang geleden al ingezet, betoogt Hans Klis.
'Ik zie alleen maar voordelen om een vrouwelijke correspondent in het Midden-Oosten te zijn' - Luca Berghuis onderzocht of vrouwen het moeilijker hebben in Arabische en islamitische landen dan mannelijke correspondenten.
'En was dat laatste citaat niet te mooi?' - Meesterverteller Lex Boon kon door corona niet meer reizen. Hij loste het op door een lokale journalist in te huren.
'Libanon wordt altijd op macroniveau benaderd, maar de microverhalen zijn interessanter' - Farah-Silvana Kanaan vertelt over haar correspondentschap in Libanon.
'Van mij moesten er klokken in de intromuziek' - Vaticaan-correspondent Andrea Vreede maakte een podcast over de Paus. ‘We sparen de kerk niet. We maken geen propagandapodcast.’