Het werk van de correspondent is in 2022 belangrijker dan ooit
De voorspellingen voor 2022 zijn niet mals. Als correspondenten inzetten op samenwerking en transparantie, wordt het misschien nog een goed jaar. Voor de journalistiek en de mensen waarover het gaat.
Hallo allemaal,
Het is moeilijk om niet in clichés te vervallen aan het einde van een jaar. Verderop in deze nieuwsbrief vinden vinden jullie bijvoorbeeld een top tien lijstje, maar ook een journalistieke vooruitblik op 2022.
Luister je mee?
We sluiten het jaar ook af met een mooie lofzang op de podcast van Egypte-correspondent Joost Scheffers. Als freelancer werk je vaak alleen. Een uitdaging, schrijft hij, om altijd en alles maar zelf te moeten doen. Voor Scheffers bleken afleveringen van shows als The Writers’ Co-op en The Writing Coach with Rebecca L. Weber het gemis van een scherpe collega of een praatje bij de koffiemachine te compenseren.
Lessen voor een jaar vol uitdagingen
En die vooruitblik, die is niet zo cliché als hij lijkt. Komend jaar wordt uitdagend op meerdere fronten. De autocratie neemt toe, net zoals fascisme en nationalisme. 2022 lijkt het jaar van confrontaties en conflicten te worden: in de EU, Rusland, China, Israël, Iran en de VS. Hoewel dit met gevaren en uitdagingen komt, voorziet Laura Postma ook manieren om de buitenlandjournalistiek te verbeteren.
Een onwelkome comeback
Hopelijk kunnen we allemaal die lessen ter harte nemen. Voor ons persoonlijk was het afgelopen jaar de rehabilitatie van Bashar al-Assad het meest pijnlijk en beangstigend. Dat autocratie toeneemt in de wereld is al erg genoeg. Dat je als leider jarenlang je eigen bevolking kan vermoorden, en zelfs gifgas in kan zetten om aan de macht vast te blijven en ermee weg kan komen is beangstigend. Syrië is sinds 2011 het graf van menig (freelance) journalist geworden. De burgeroorlog daar is een van de belangrijkste gebeurtenissen in de buitenlandjournalistiek geweest; vooral de ontoelaatbare werkomstandigheden van freelancers die er zonder bescherming werkten voor grote mediaorganisaties.
Met de voorzichtige comeback van Assad dit jaar krijgen andere autocratische regimes een verkeerd signaal: je komt ermee weg. Dit betekent dat burgers in deze landen meer gevaar gaan lopen, maar ook (lokale) journalisten. We zagen dit jaar al een groot aantal uitzettingen van correspondenten uit landen als Rusland, Myanmar en China. Neem bijvoorbeeld Tom Vennink van de Volkskrant. Op de Krim werden ook dit jaar verschillende Oekraïense journalisten mishandeld en gearresteerd tijdens hun werk.
Jullie werk telt
De gevaren en uitdagingen van ons beroep worden komend jaar groter, maar dat betekent ook dat ons werk belangrijker dan ooit is. Wij leggen getuigenis af op plekken die ontoegankelijk zijn voor anderen. Laat dat een positief gegeven zijn dat we kunnen meenemen naar 2022. ‘Ons werk telt’. De correspondent telt, of je nu freelance of in vaste dienst bent. Waar je standplaats ook ligt.
Dank voor jullie steun het afgelopen jaar. Standplaats Verweggistan is in januari weer terug.
Veel leesplezier,
Hans en Laura.
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. De podcast als inspiratiebron voor de soms eenzame freelance correspondent
Voor Egypte-correspondent Joost Scheffers is de podcast de ideale compagnon voor freelancers. ‘Je mist de collega’s om je heen die je scherp houden; de praatjes bij de koffieautomaat, het samen brainstormen en het hebben van een klankbord’, schrijft hij in een bijdrage voor Standplaats Verweggistan.
‘Waar haal je dan de inspiratie vandaan?’ Podcasts, betoogt Scheffers. Zoals The Writers’ Co-op.
Lees hier na de klik de bijdrage van Joost Scheffers.
2. De tien best gelezen stukken van 2021
Dit waren onze best gelezen verhalen van het afgelopen jaar: van een betoog van Minka Nijhuis over beter werken in conflictgebieden tot aan een interview met de kersverse Amerika-correspondent Maral Noshad Sharifi.
Bekijk na de klik onze top 10.
ADVERTENTIE
Loop jij rond met het idee voor een podcast of wil je jouw podcastvaardigheden (verder) ontwikkelen? Doe dan mee met de openbare Podcastakademie van het Podcastnetwerk! In de eerste vijf maanden van 2022 iedere maand een andere cursus van drie bijeenkomsten, online gegeven door ervaren podcasters.
Er is aanbod voor zowel beginners als meer gevorderden. Leer Oral History interviewen van Annegriet Wietsma (De Deventer Mediazaak) in januari, doe een opstartcursus in februari en leer audio monteren in maart. In april en mei zijn er verdiepingsmodules voor mixage en sound design. Als je ZZP’er bent en werkzaam in de culturele sector, kan je tot ⅓ van de kosten vergoed krijgen van Werktuig PPO. Of word vriend van Stichting Podcastnetwerk en ontvang €50 korting!
Alle informatie vind je op: https://www.podcastnetwerk.nl/podcastakademie-2022/
3. Miriam Mannak wilde ‘de andere kant van Zuid-Afrika laten zien, zonder de problemen te ontkennen’
Miriam Mannak overleed vorige week plotseling op 44-jarige leeftijd. Haar dood is een groot verlies voor haar gezin, familie, vrienden en collega’s.
Een van haar opdrachtgevers, de Telegraaf, schrijft dat het ‘een bewogen, zeer actieve journalist die met hart en ziel van haar werk en Afrika hield’ verliest. Maar dat verlies is groter dan alleen voor deze Nederlandse krant.
Lees het stuk verder na de link.
4. Journalistieke uitdagingen voor 2022
‘Brace yourself for 2022, a year of living dangerously’. Als we de geopolitieke denktank Atlantic Council mogen geloven, wordt komend jaar nog onstuimiger dan 2021. En nog uitdagender voor nieuwsorganisaties en correspondenten om overal aanwezig te zijn; op een goede manier verslag te doen van de potentiële conflicten, terwijl de persvrijheid in toenemende mate afneemt op veel plekken in de wereld.
Toch is er geen reden om bij de pakken neer te zitten als correspondent, betoogt Laura Postma in haar opiniestuk. 2022 wordt misschien een moeilijk jaar voor de wereld, maar dat hoeft dat niet te zijn voor ons als beroepsgroep. Als we durven samen te werken en over (fysieke) grenzen te kijken.
Lees het stuk van Laura verder na de link.
5. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
How the Soviet Union's collapse explains the current Russia-Ukraine tension (NPR)
Fotograaf Liu Heung Shing nam de laatste foto van de Sovjet-Unie. Het is het iconische beeld van Mikhail Gorbachev die het mapje sluit na het voordragen van de toespraak daarin. De toespraak die het einde van de communistische staat markeert. De klap die Liu krijgt na het maken van zijn foto, dreunt door naar het heden.
Hoe het is om westerse journalist in China te zijn. ‘Het rommelt aan de horizon’ (Trouw)
Buitenlandse media worden steeds meer geschuwd door de bevolking, schrijft Eva Rammeloo in Trouw. In het al restrictieve Covid-klimaat, in aanloop naar de uiterst gevoelige Olympische Spelen, hitst de overheid burgers op om journalisten niet meer te vertrouwen. “Ik praatte over journalistiek, over het wantrouwen van de Chinese autoriteiten. Maar ik voelde me steeds ongemakkelijker. Wie ben ik om haar te vertellen dat haar overheid tegen haar liegt?”
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt in verband met geboorteverlof weer op 27 januari.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl