Oekraïne, persvrijheid en positiviteit
In het Oekraïneconflict is ook de persvrijheid in het geding. Argentinie-correspondent Peter Schouten laat een positief geluid horen over het correspondentschap, en dat mag vaker vakgenoten!
Hallo allemaal,
Alle ogen van de wereld zijn ook deze week weer gericht op Oekraïne en Rusland. Terecht ook, want wat hier gebeurt kan grote consequenties hebben voor de veiligheid van Europa.
Wat niet meteen naar voren komt, is de bedreiging van dit conflict voor de persvrijheid in de regio. Om dat beter te begrijpen, hoeven we alleen maar te kijken naar de Krim. Acht jaar geleden werden daar rond de Russische annexatie ingevlogen journalisten zoals Saskia Dekkers en Olaf Koens lastiggevallen, gegijzeld en bestolen door militairen en gewapende milities.
Hoewel deze correspondenten verdwenen, bleef de repressie van journalisten. In het oog springend is het geval van Vladislav Esipenko, waar Hans Klis in deze nieuwsbrief een artikel aan wijdt. Deze Oekraïense journalist van Radio Free Europe werd in maart 2021 op de Krim gearresteerd door de Russische veiligheidsdienst, de FSB. Hij werd vervolgens gemarteld en las onder dwang op televisie een bekentenis voor dat hij een spion zou zijn voor de autoriteiten in Kiev. Bijna een jaar en zo’n twaalf rechtszittingen later zit hij nog steeds in hechtenis. Wat Esipenko is overkomen, staat zijn collega-journalisten ook te wachten mocht Rusland besluiten tot het annexeren van meer Oekraïens grondgebied.
Het is gelukkig niet alleen maar kommer en kwel in deze nieuwsbrief. Zo schreef Argentinië-correspondent Peter Schouten voor ons een bijdrage over positief blijven ver weg van de redactie, familie en vrienden. Op zijn socials en in zijn optredens straalt Schouten één en al enthousiasme en vrolijkheid uit. Dat terwijl het correspondentschap vol met ups, maar soms ook met diepe downs, zit: interviews en reizen die niet doorgaan (al dan niet omdat een opdrachtgever weigert reiskosten te vergoeden), pitches die worden afgeslagen, boekvoorstellen die de prullenbak ingaan of de huur die stijgt, maar je loon niet. Dus als je er even doorheen zit, lees dan de wijze woorden van Schouten: 'je moet het zelf van de daken schreeuwen, een ander doet het niet voor je'
Volgens onze Laura Postma zouden meer mensen zoals Peter Schouten luid en duidelijk hun liefde voor het correspondentschap moeten uitdrukken. Zij signaleert namelijk bij haar studenten journalistiek dat de onzekerheid van het vak, het freelance bestaan, afschrikt. En dat is zonde, want het correspondentschap is het mooiste vak dat er bestaat.
Veel leesplezier weer en tot over twee weken!
Hans & Laura
1. Acht jaar na annexatie staat de persvrijheid nog altijd onder druk op de Krim
Er staat veel op het spel in het oplopende conflict rond Oekraïne. De persvrijheid is er daar één van, maar krijgt - gezien de grote militaire spanningen - wat minder aandacht. Toch is het goed om te kijken welke kosten er betaald worden door de journalistiek bij een mogelijke Russische invasie van Oekraïne.
In dit artikel (link) schijnen we een licht op de intimidatie, martelingen en arrestaties van Oekraïense journalisten die de afgelopen acht jaar hun werk probeerden uit te oefenen op de door Rusland geannexeerde Krim. Zoals Vladislav Esipenko die bijna een jaar geleden gearresteerd werd toen hij op het schiereiland een reportage maakte voor Crimean Realities (Radio Free Europe).
Lees hieronder verder:
2. Shout-out naar collega correspondenten: laten we ons vak promoten!
Laura Postma signaleert bij studenten journalistiek dat velen van hen het correspondentschap wel interessant vinden, maar de onzekerheid van een freelance bestaan hen ook afschrikt.
Lees hieronder verder:
3. ACTIE, WIN ‘DIT IS AMERIKA’
Amerika-correspondent Karlijn van Houwelingen was deze week te gast bij Wereldmachten. Ze praatte mee over hoe de Verenigde Staten een ‘backsliding democracy’ zijn geworden, over vrouw zijn in Amerika en hoe het gevecht om abortus een teken is van een nog verder afbrokkelende democratie.
Van Houwelingen is al ruim zes jaar correspondent in de VS en schreef onder andere het boek Dit is Amerika: Over status, macht en sekse in Trumps macholand.
Wij van De Buitenlandredactie verloten drie exemplaren onder onze lezers die zich aanmelden als Vriend van de Show van Wereldmachten. Dus word vriend van Wereldmachten, en maak kans op ‘Dit is Amerika’!
De actie loopt tot en met 11 februari.
4. 'Je moet het zelf van de daken schreeuwen, een ander doet het niet voor je'
Het correspondentschap is een groot avontuur. Maar het is niet altijd feest. Ver weg wonen en werken kan zwaar zijn. Eenzaam. En met tegenslagen. We vroegen Peter Schouten in Argentinië hoe hij - te zien aan zijn socials en met zijn tv-optredens - toch altijd zo blij en opgewekt blijft.
Lees hier de bijdrage van Peter Schouten:
5. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
They Were Reporters in Hong Kong. Now They Drive Cabs and Sell Fried Chicken (VICE)
De annexatie van Hong Kong door China betekende het einde van onafhankelijke journalistiek. VICE News volgt een aantal journalisten die hun beroep vaarwel hebben moeten zeggen vanwege de toenemende censuur in de voormalige Britse kolonie. “There is no point being a journalist anymore. Hong Kong is a place to make money, not a place to have a life”
‘Ik vertel verhalen, de ene keer met beeld en geluid, de andere keer met woorden’ (de Volkskrant)
Een mooi kort interview met een van de allerbeste Nederlandse correspondenten van de afgelopen eeuw: Bram Vermeulen. ‘Hoe langer je aan de andere kant van de wereld woont, hoe vaker je denkt: verdomme, we begrijpen het echt niet.’
Kinderen van de Donbas (Bureau Buitenland)
Het is al acht jaar oorlog in Oekraïne. Aan de rand van de separatistische Donbas-regio leven gewone burgers met families die geraakt worden door het geweld aan het 400 kilometer lange front. Correspondent Michiel Driebergen beschrijft al jaren hun ervaringen en verlies. Voor Bureau Buitenland maakte hij een reportage over de kinderen die opgroeien aan de rand van een onzichtbaar conflict.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 10 februari.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl