Van standplaats naar standplaats
Deze week interviews met correspondent Jeroen Visser (Zweden) en fotograaf Rene Clement (Egypte) over het verhuizen naar een andere standplaats.
Hallo allemaal,
Deze week mocht ik aanwezig zijn bij de eindpresentatie van studenten aan de Hogeschool Utrecht voor het blok Buitenlandjournalistiek.
Het is altijd een eer en een genot om te zien hoe geinspireerd en enthousiast deze starters zijn over het vak. Want zij zijn de correspondenten van morgen, die proberen een Europese Verkiezingen in Duitsland te duiden of een burgeroorlog in Myanmar gaan verslaan.
Deze studenten maakten de afgelopen weken audiodocumentaires in Spanje of reportages in Letland. Ze werkten ondertussen voor deze nieuwsbrief aan een innovatieve manier om kennis te delen over het correspondentenvak. Daarover meer later.
Een van de studenten, Tristan Lof, interviewde voor deze nieuwsbrief Scandinavië-correspondent Jeroen Visser over zijn freelancebestaan en overstap van Zuid-Korea naar Zweden.
Dat overstappen is een thema. Want Ingrid Woudwijk sprak met fotograaf René Clement die New York inruilde voor Cairo.
“Er worden gewoon vaker stukken van schrijvers geplaatst en er wordt altijd vanuit de schrijvende journalistiek gedacht. Als fotograaf moet je dichtbij zijn, je loopt meer risico en je moet vaker vechten voor je beeld dan journalist. Je moet niet stilstaan, je kan nooit achteroverleunen, het komt niet vanzelf. Ik ben ook gewoon altijd met fotografie bezig en heb altijd ideeën. Je moet positief blijven en een dikke huid hebben.”
Twee interessante inkijkjes in het vak, die eveneens laten zien dat de zorgen van, en obstakels waar freelancers tegenaan lopen, gedeeld worden door iedereen. Waar je ook zit, of je nu schrijft of fotografeert.
Veel leesplezier.
Groet
Hans Klis,
uitgever en hoofdredacteur Standplaats Verweggistan en De Buitenlandredactie.
(Advertentie)
(Advertentie)
Uit de oude doosch:
Luistertip!
Ken je de podcast ‘'Voices From The Frontline’ al? Daarin worden (Engelstalige) rotten in, en smaakmakers van, het correspondentenvak geïnterviewd. In de onderstaande aflevering is dat Britse oorlogsfotograaf Donald McCullin. Hij begon zijn carrière in 1959 en maakte reportages in conflictgebieden zoals Vietnam, Afghanistan, Libanon en El Salvador, waar hij zwaargewond raakte.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 11 juli.
Maar bezoek zeker onze Substack voor die tijd, er verschijnen geregeld updates en nieuwe posts.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK), met betaalde bijdrages van correspondenten die abonnees mogelijk maken.
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl