Verslag doen in Israël, beginnen als correspondent en buitenspelen
In deze editie van Standplaats Verweggistan een bijdrage van Turkije-correspondent Ingrid Woudwijk over ‘beginnen’, een opiniestuk over de erbarmelijke toestanden onder freelancers en een nieuwe ABC.
Ha allemaal,
Momenteel verbruikt het conflict tussen Israël en Hamas alle zuurstof in de mediawereld. De oorlog in Oekraïne is praktisch van de buitenlandpagina’s verdwenen, het oplaaiende geweld in Myanmar gaat bijna ongemerkt aan ons voorbij en zelfs de herovering van Nagorno-Karabakh door Azerbeidzjan is alweer vergeten. Zo gaat dat in een 24-uurs nieuwswereld.
Voor ons buitenlandjournalistiek-watchers biedt de immense aandacht voor de oorlog in Israël en Gaza ons nieuwe inzichten in de manier waarop journalistiek bedreven wordt. En in de dilemma’s van het verslaan van de complexiteit van het conflict; want Israël en de Palestijnse Gebieden maken veel emoties los.
Daarom is het goed dat media zoals de NOS, EenVandaag en anderen hier veel aandacht aan besteden. Goed voor de correspondenten in het veld, maar ook de nieuwsconsument thuis. Die moet weten hoe de worst gemaakt wordt.
Maar het opnieuw opgelaaide dodelijke geweld in de regio moeten we niet alleen maar reduceren tot een leermoment voor onze eigen zelfactualisering als correspondent of journalist. De aanslagen in Israël en de Israelische militaire acties in de Gazastrook treffen echte mensen. Al zeker 39 journalisten en 10.000 Palestijnse burgers kwamen om het leven bij de Israelische aanvallen op Gaza. Zeker 1400 mensen werden op 7 oktober in Israel door Hamas-strijders vermoord, en 240 mensen ontvoerd.
Het is goed dat de ogen van de wereld gericht zijn op deze oorlog, zodat er getuigenis afgelegd kan worden over wat er hier allemaal plaatsvindt. En hopelijk draagt dat bij aan een spoedig en vreedzaam einde aan het geweld.
In deze editie van Standplaats Verweggistan: een bijdrage van Turkije-correspondent Ingrid Woudwijk over ‘beginnen’, een opiniestuk over de erbarmelijke toestanden onder freelancers en een nieuwe bijdrage in de ABC-reeks van de buitenlandjournalistiek.
Veel leesplezier en tot snel,
Hans
1. Hup naar Istanbul!
Heel vaak benaderen studenten Journalistiek ons met vragen over het correspondentschap. Daaruit blijkt vaak dat ze wel naar het buitenland zouden willen vertrekken, maar niet goed weten hoe. Of ze zijn bang voor de onzekerheid van het freelancebestaan. Wij vroegen Turkije-correspondent Ingrid Woudwijk om eens te vertellen over hoe zij haar start maakte in Istanbul
2. Tijd voor actie?
Voormalig correspondent Hans Klis las over de schrijnende ervaringen van NRC-freelancers, en herkende zich erin. Er zijn structurele problemen in de mediawereld die opgelost moeten worden, vindt hij.
(advertentie)
3. De 'B' van 'Buitenspelen'
Zelfs in een airco-en autostad als Los Angeles is het belangrijk als correspondent om regelmatig buiten te komen. Want ook hier liggen, volgens Loeke de Waal, de beste ideeën gewoon op straat.
Een nieuwe bijdrage in de reeks: Het ABC van de Buitenlandjournalistiek (voor betalende abonnees)
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Waarom mogen Israëlische journalisten kritischer zijn dan Nederlandse? (Frontlinie)
Under Siege Ukrainian journalists covering their country while living through war (Columbia Journalism Review)
Oekraine steekt de Dnjepr over (Voordat de Bom Valt)
'I’m calling from Israeli intelligence. We have the order to bomb. You have two hours' (BBC)
OSINT bij de NOS na experimentele fase nu vast onderdeel van de redactie (Villamedia)
Gaza diary: What life is like under daily airstrikes, blackouts and scarcity (Los Angeles Times)
Deze Haaretz-journalist overleefde de aanslagen van Hamas in oktober, zijn ervaringen: (X)
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 7 december.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK), met betaalde bijdrages van correspondenten.
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl