'Zo’n sportevenement is geen afspiegeling van de werkelijkheid en daar moet je je bewust van zijn'
Opeens staat sport - en sportswashing - op de agenda van de correspondent. We helpen je een beetje op weg in het doolhof van Olympische Spelen, censuur, mensenrechtenschendingen en boycots.
Hallo allemaal,
Precies een jaar geleden schreven wij in deze nieuwsbrief over sport. En hoe dat - onterecht - het ondergeschoven kindje is van het correspondentschap. Als je (on)geluk hebt, vindt er een keertje WK of Olympische Spelen plaats in je standplaats. Of gaat er een stervoetballer dood. Daar blijft het meestal bij.
En dat is jammer.
Sport kan je als buitenstaander helpen een land als Amerika, Argentinië of Italië beter begrijpen. “Ik vind het geen niche, maar iets dat hoort bij het volledige pakket van een correspondent”, vertelde Spanje-correspondent Edwin Winkels vorig jaar aan Standplaats Verweggistan. “Als wij over politiek, maatschappij, economie, cultuur, aanslagen en koningshuizen berichten, waarom dan niet over sport?”
De diplomatieke boycots van de Olympische Spelen in Beijing, de aanhoudende kritische berichtgeving over de slavenarbeid in Qatar en de mensenrechtenschendingen in Saoedi-Arabië gaan ervoor zorgen, dat sport het komend jaar bovenaan de agenda staat van menig correspondent.
Dat hadden we niet voorzien een jaar geleden! (…Misschien wel als wij ons meer met sport hadden beziggehouden…) Correspondenten moeten zich daarom goed bewust zijn van de rol die zij vervullen, schrijft Hans Klis.
Om die reden vroeg Laura Postma drie (voormalige) correspondenten - die sportevenementen hebben verslagen in ‘moeilijke landen’ - om advies. Want hoe moeten invliegende sportjournalisten en correspondenten omgaan met eventuele censuur en regeltjes - en waar moeten ze voor waken?
Een volle nieuwsbrief dus weer. Laat ons weten wat je ervan vindt in de comments Veel leesplezier en tot de volgende keer!
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken en laten maken door je favoriete correspondenten!
1. De correspondent kan van 'mensenrechten' meer dan een 'dingetje' maken
De heissa rondom de Grand Prix-races in de Golfstaten is een voorproefje voor wat correspondenten het komende jaar gaan meemaken. In 2022 vinden er onder andere Olympische Spelen in China, golfwedstrijden in Saoedi-Arabië en een WK in Qatar plaats. Allemaal landen waar grove mensenrechtenschendingen plaatsvinden.
In een opiniestuk, betoogt Hans Klis, dat het aan de correspondent is om deze issues op de agenda te zetten van hun opdrachtgevers, en daarmee de politiek.
ADVERTENTIE
Loop jij rond met het idee voor een podcast of wil je jouw podcastvaardigheden (verder) ontwikkelen? Doe dan mee met de openbare Podcastakademie van het Podcastnetwerk! In de eerste vijf maanden van 2022 iedere maand een andere cursus van drie bijeenkomsten, online gegeven door ervaren podcasters.
Er is aanbod voor zowel beginners als meer gevorderden. Leer Oral History interviewen van Annegriet Wietsma (De Deventer Mediazaak) in januari, doe een opstartcursus in februari en leer audio monteren in maart. In april en mei zijn er verdiepingsmodules voor mixage en sound design. Als je ZZP’er bent en werkzaam in de culturele sector, kan je tot ⅓ van de kosten vergoed krijgen van Werktuig PPO. Of word vriend van Stichting Podcastnetwerk en ontvang €50 korting!
Alle informatie vind je op: https://www.podcastnetwerk.nl/podcastakademie-2022/
2. ‘Het probleem is dat er voor sportevenementen altijd andere regels gelden’
Laura Postma vroeg aan drie (voormalige) correspondenten tips voor (sport)journalisten die komend jaar sportevenementen in ‘moeilijke landen’ gaan verslaan.
“Zo’n evenement is geen afspiegeling van de werkelijkheid en daar moet je je bewust van zijn. Het kan ook gebeuren dat je wordt benaderd door de geheime dienst om informatie te verschaffen. Besef je dus waar je bent.”
Zoek je nog een leuk kado om te geven met de feestdagen? Maak vrienden en familie blij met een abonnement op Standplaats Verweggistan! Al vanaf 5 euro in de maand!
3. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
Door het slavernijverleden in een nieuw licht te stellen, werd journalist Nikole Hannah-Jones opeens een symbool voor activisten en een schietschijf voor conservatieve politici en extreem-rechts.
Uit onderzoek van Reporters Without Borders (RSF) blijkt dat er op dit moment wereldwijd maar liefst 488 journalisten gevangen zitten. Dat aantal was nog niet eerder zo hoog. Het aantal moorden op journalisten daalde iets, van 50 naar 46, maar zorgwekkend is wel dat het aantal moorden op journalisten in Europa is toegenomen.
Haiti’s Leader Kept a List of Drug Traffickers. His Assassins Came for It (The New York Times)
De dood van de Haitïaanse president Jovenel Moïse kwam in juli als een verrassing. In de lange geschiedenis van het door natuurrampen en autocraten geplaagde land was hij niet de eerste leider die vermoord werd. Maar de manier waarop was opvallend. Het was geen staatsgreep. Gewapende mannen stormden zijn woning in en doorzeefden met Moïse kogels. Waarom? Dat onthult The New York Times. Kennelijk had Moïse een lijst opgesteld met de namen van zakenmensen en politici die onderdeel uitmaken van de Haitïaanse drugswereld. Een lijst die de president wilde doorspelen aan Amerikaanse autoriteiten.
The Secret History of the U.S. Diplomatic Failure in Afghanistan (The New Yorker)
Alles wat Steve Coll schrijft, is verplichte kost voor journalisten. De Afghanistan- en Pakistan expert schreef twee standaardwerken over de War on Terror (Ghost Wars en Directorate S) en is nu bezig met het derde deel. In dit artikel beschrijft de voormalige correspondent gedetailleerd de wijze waarop westerse arrogantie en Amerikaanse fouten leidden tot de val van Afghanistan.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 30 december.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl