De obstakels voor vrouwelijke correspondenten in het buitenland, en in Nederland...
Is het 'Midden-Oosten' echt zo'n moeilijk land voor vrouwen? Of denken ze dat vooral op de redactie? Een nieuwsbrief in het teken van de vrouwelijke correspondent.
Maar eerst…
Standplaats Verweggistan bestaat alweer een jaar! Dus we willen deze nieuwste editie eerst beginnen met een bedankje aan al onze abonnees. Zonder jullie steun hadden we deze belangrijke mijlpaal niet kunnen halen. *
Belangrijker nog: dankzij jullie hebben we negentien correspondenten en auteurs (zoals oorlogsverslaggever Minka Nijhuis, Zuid-Afrikacorrespondent Niels Posthumus en Argentinië-correspondent Peter Schouten) kunnen betalen voor bijdragen aan Standplaats Verweggistan! Dat is voor ons een droom geweest sinds de oprichting van ons kennisplatform De Buitenlandredactie in 2012.
We danken jullie daarom voor het vertrouwen in onze missie en visie, om de buitenlandjournalistiek te moderniseren en jonge correspondenten te helpen zich te ontwikkelen in het vakgebied. Hopelijk blijven jullie ons steunen zodat we onze doelen voor 2021 en daarna kunnen waarmaken!
*) Misschien was het jullie al opgevallen, maar in onze blijdschap stuurden we eerder vandaag abusievelijk al een mail rond. Sorry! Maar lees vooral door hieronder!!!!
De obstakels voor vrouwelijke correspondenten in het buitenland, en in Nederland
Standplaats Verweggistan staat deze keer weer in het teken van vrouwen in de buitenlandjournalistiek. Terecht ook. Want de toekomst van het correspondentschap is jong en vrouwelijk, zoals wij eerder dit jaar al constateerden.
Toch ondervinden collega’s, zeker in ‘moeilijke’ gebieden, nog wel eens obstakels op basis van hun geslacht. Het willen of kunnen krijgen van kinderen wordt door sommige leidinggevenden gezien als een probleem bij het 24 uur per dag beschikbaar kunnen zijn als correspondent. Het probleem hierin is natuurlijk de vanzelfsprekendheid waarmee aangenomen wordt dat bij mensen met kinderen de vrouw de enige zorgrol in het gezin vervult.
Ook lijken redacties nog te vaak te denken dat conflictgebieden of ‘moeilijke‘ landen onbegaanbaar zijn voor een vrouwelijke correspondent. Zonder die overweging bij de vrouw in kwestie neer te leggen. “Ik zie alleen maar voordelen om een vrouwelijke correspondent in het Midden-Oosten te zijn”, zeggen Midden-Oostencorrespondenten in het stuk dat journalist Luca Berghuis voor ons schreef (verderop in de nieuwsbrief).
En in de bespreking van het boek ‘You don’t belong here’, ziet onze nieuwe boekenrecensent Paula Breuning dat de behandeling van vrouwen door hun mannelijke collega’s tijdens de Vietnam-Oorlog, misschien niet heel erg verschilt van de situatie in het heden.
We zijn ver gekomen maar we zijn er met z’n allen nog lang niet!
Veel leesplezier,
Hans & Laura
1. ‘Ik zie alleen maar voordelen om een vrouwelijke correspondent in het Midden-Oosten te zijn’
Journalist Luca Berghuis onderzocht de positie van vrouwelijke en mannelijke correspondenten in Noord-Afrika en West Azië. Gebieden die doorgaans worden beschouwd als onvriendelijk en ‘moeilijk’ voor vrouwen.
Uit het onderzoek van Berghuis blijkt echter dat dit toch genuanceerder ligt. En dat de redacties in Nederland dat misschien nog niet helemaal doorhebben.
Lees het stuk van Luca Berghuis hier.
2. Pesten en seksisme hoorden erbij voor deze 'eerste' vrouwelijke correspondenten
De eerste vrouwelijke journalisten aan een Amerikaans front, zijn de drie pioniers die Elizabeth Becker beschrijft in haar boek You Don’t Belong Here: How Three Women Rewrote the Story of War.
Hoewel fotografe Catherine Leroy en schrijvende journalisten Francis Fitzgerald en Kate Webb beter werk afleverden dan hun mannelijke collega’s, werden ze niet bepaald gewaardeerd. Het gepest en het seksisme dat het drietal moest verduren tijdens de Vietnam-oorlog, zo beschreven door Becker, klinkt in 2021 door.
Lees hier de recensie van onze nieuwe boekenrecensent Paula Breuning.
3. Luister naar podcast Wereldmachten!
Bij De Buitenlandredactie zijn we heel erg trots dat we samenwerken met Dag en Nacht Media aan de nieuwe podcast Wereldmachten.
Hierin duiken host Tim Wagemakers en co-host - DBR’s - Hans Klis elke aflevering in het geopolitieke spel achter de krantenkoppen. Wat is jouw stem bij een verkiezing nog waard als er wereldwijd desinformatiecampagnes gevoerd worden? En waarom zijn vaccins een diplomatiek wapen geworden? Wat betekent dat voor het leven en de toekomst van een inwoner van Haiti, een land waar maar 0,4 procent van de mensen tegen COVID is gevaccineerd?
Wereldmachten is een nieuwe podcast over macht, invloed en de gevolgen op mensenlevens. Vind de eerste wekelijkse aflevering maandag 11 oktober in de feed van je favoriete podcast-app. Volg ons bij Vriend van de Show en op Twitter: @wereldmachten.
4. ABC van de buitenlandjournalistiek
In deze aflevering de ‘N’ van ‘Nieuwsbrief’, een bijdrage van correspondent Michiel Driebergen. Moet je als correspondent een nieuwsbrief hebben? En wat stop je erin?
Lees de prachtige bijdrage van Michiel hier,
en abonneer je ook meteen op zijn nieuwsbrief Standplaats Lemberg! Hierin vind je de mooiste verhalen vanuit Midden- en Oost-Europa.
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 21 oktober.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl