De oorlog in Oekraïne wordt ook gevochten met desinformatie
Clarissa Ward over oorlogsverslaggeving, de verradelijke frames van desinformatie, een duik in het verleden met Robert Kiek en de glamour van de reisjournalistiek.
Hallo allemaal,
Wie beter om de nieuwsbrief te openen dan Clarissa Ward, dachten we. De CNN-correspondent is een bekend gezicht bij ieder conflict van de afgelopen twintig jaar, en was deze week op bezoek bij De Balie. En had daar een goed gesprek over haar conflictverslaggeving, in bijvoorbeeld Oekraine en Afghanistan. Voor velen is Ward een voorbeeld, al is het maar omdat we naast haar successen ook veel kunnen leren van haar fouten.
Natuurlijk is deze nieuwsbrief meer dan alleen 1,5 uur aan Clarissa Ward. Lees ook over hoe we als Nederlandse journalisten niet mee moeten gaan met de frames van desinformatie, over verslaggever Robert Kiek (onze eigen Clarissa Ward in de Tweede Wereldoorlog) en een bijdrage van reisjournalist Stéphanie Versteeg over de ‘glamour’ van haar vak.
We wensen jullie weer veel leesplezier met deze nieuwe Standplaats Verweggistan!
Hans & Laura
PS: als je onze nieuwsbrief Standplaats Verweggistan leuk vindt, deel hem dan met je vrienden! En word abonnee, dan kunnen we meer content maken door de beste correspondenten.
1. Doe niet mee met de Russische informatieoorlog
Volgens Rusland- en Oost-Europadeskundige Marit de Roij laten de Nederlandse media zich (onbewust) meeslepen in de Russische informatieoorlog. Laura Postma is het hiermee eens, en pleit voor betere verslaggeving.
2. De Nederlandse stem van de Tweede Wereldoorlog
Robert Kiek is de eerste Nederlandse journalist die in de Tweede Wereldoorlog voet zet in bevrijd Europa. Zijn werk voor Radio Oranje en later de Telegraaf maken van hem een icoon van de Nederlandse journalistiek. Wij doken in de geschiedenis van onze oorlogsverslaggevers.
Lees hieronder het stuk: (gratis)
3. De 'G' van de 'Glamour' van het bestaan als reisjournalist
Op een afstandje ziet het leven van reisjournalisten er onwijs glamoureus uit. Maar is dat wel zo? Reisjournalist Stéphanie Versteeg licht voor een ons een tipje van de sluier.
Lees hieronder het stuk: (gratis)
4. Extra! Extra! Deze verhalen mag je niet missen
In het kort:
Weduwe van doodgeschoten fotograaf Jeroen Oerlemans is trots dat een brug zijn naam krijgt (Het Parool)
Trapped on the frontline in battle for Ukraine town (France24)
Trump 2024? ‘Hij heeft geen zin in de campagne, maar wil wel weer president zijn’ (NRC)
The Frontlines, with Clarissa Ward (De Balie)
Tot slot…
… Olaf Koens liet Rusland achter zich, maar het land blijft hem maar achtervolgen:
De volgende Standplaats Verweggistan verschijnt op 27 oktober.
De Standplaats Verweggistan nieuwsbrief is een uitgave van De Buitenlandredactie en wordt geschreven door Hans Klis (HK) en Laura Postma (LP).
Volg ons op Twitter.
Vragen of commentaar? Reageer op deze post of mail ons op: redactie@debuitenlandredactie.nl