Zes fantastische (correspondenten)boeken voor deze zomer
Nieuwe en oude boeken die mustreads zijn voor de correspondent en de buitenland-curious journalist.
De zomervakantie is in aantocht. Voor wie lekker op het strand kan liggen, en niet al teveel moet werken, zijn dit de boeken die we bij De Buitenlandredactie tippen.
1. Alles onder controle: leven in de kieren van de Chinese dictatuur
Het boek dat het correspondentschap van Eva Rammeloo in China afsloot. Het resultaat is een stuk pessimistischer dan haar vorige ‘Het Geluk van de Chinezen’.
In Alles onder controle bespreekt Rammeloo hoe het land de afgelopen jaren niet alleen de grenzen voor het buitenland sloot, maar ook tegen de eigen grenzen van de dictatuur opliep. Een vlot geschreven en moedig boek over China. Een dikke aanrader.
2. Een heidens karwei: Erdogan en de mislukte islamisering van Turkije
De herverkiezing van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan was dit voorjaar niet zeker. Wat staat Turkije de komende vijf jaar te wachten? Die toekomst valt misschien het beste te begrijpen als je terugkijkt naar de afgelopen twintig jaar onder Erdogan. En precies dat doet Rob Vreeken in zijn nieuwste boek: ‘Een heidens karwei’.
3. ‘De butler van de wereld: hoe Groot-Brittannië handlanger werd van oligarchen, belastingontduikers en criminelen’
Door de verfilming van All The President’s Men, werd de uitdrukking ‘follow the money’ gemeengoed. Wie politieke corruptie aan het licht wil brengen moet geldstromen volgen.
Een van de beste onderzoeksjournalisten die dat momenteel doet is de Britse Oliver Bullough. Zijn werk, en boeken, zijn iedere keer weer een masterclass in hoe je die geldstromen vindt en in beeld kan brengen. Zijn dit jaar vertaalde ‘De butler van de wereld’ laat zien hoe het Verenigd Koninkrijk een spil is in het helpen van oligarchen en andere rijke boeven om hun (gestolen) geld een plekje te geven.
4. Blood and Champagne The Life and Times of Robert Capa
Het werk van oorlogsfotograaf Robert Capa was in de eerste helft van de twintigste eeuw baanbrekend. Zijn dynamische foto’s in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) en Tweede Wereldoorlog veranderden voor altijd de manier waarop we naar oorlog kijken en hoe we erover nadenken.
In 2002 bracht schrijver Alex Kershaw zijn fantastische biografie van Capa uit: Blood and Champagne. Een mustread voor iedereen die meer wilt weten over het vak van oorlogsjournalist- en fotograaf.
5. Zelensky
Voormalig Rusland-correspondent Steven Derix zat er vorig jaar bovenop. Zijn Zelensky: de oorlogspresident kwam vier maanden na het uitbreken van de Russische oorlog in Oekraïne uit. Een vlot geschreven biografie die de kleurrijke geschiedenis van het bekendste gezicht van de oorlog uiteenzet, en een jaar later nog altijd uiterst actueel is gebleven.
6. The Sixth Extinction: An Unnatural History
Geen boek over het correspondentschap of geschreven door een correspondent. Maar met historische droogtes, hittegolven, bosbranden en verstikkende rookwolken die hele continenten bedekken is The Sixth Extinction een wetenschappelijke mustread voor iedere buitenlandjournalist. Klimaatverandering en de gevolgen ervan zullen alle facetten van ons bestaan raken. En het is verstandig om daar nu al mee bezig te zijn als journalist in binnen- en buitenland.
(HK)